Šéf Státní opery rezignoval - po „přátelské dohodě“ s ministerstvem

Praha - Šéf Státní opery Praha Oliver Dohnányi rezignoval na svou funkci. Důvodem jsou finanční problémy opery a také plánovaná rekonstrukce. „To chce samozřejmě ekonomického manažera, proto jsme se s panem Dohnányim přátelsky dohodli na tom, že investice nejsou jeho silnou stránkou,“ vysvětlil mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík. Dodal, že až bude po rekonstrukci vyhlášeno nové výběrové řízení na místo ředitele Státní opery, není důvod, aby se Dohnányi nepřihlásil.

Dohnányiho uvedl do funkce letos 29. června bývalý ministr kultury Václav Riedlbauch. Uznávaný dirigent, ale podle ministerstva ne dost schopný ekonomický manažer nahradil dlouholetého šéfa operního domu Jaroslava Vocelku. Po Dohnányiho rezignaci byl vedením opery pověřen Radim Dolanský, dosavadní manažer instituce.

Opera v současné době řeší více než sedmimilionový schodek ve svém letošním rozpočtu. Celková rekonstrukce, která ji čeká, si vyžádá náklady v řádech desítek milionů korun. Sídlo opery je podle Brunclíka v zoufalém až havarijním stavu, opravy se budou týkat technického zázemí i vybavení pro diváky. Poslední rekonstrukce se uskutečnila před téměř čtyřiceti lety.

Ministr kultury Jiří Besser: Je víc umělec než ředitel Státní opery. Schodek v hospodaření, který převzal po panu Vocelkovi, se mu nepodařilo téměř nijak napravit.

Dirigent Oliver Dohnányi: Dluh, který přišel z minulého období, se nám nepodařilo napravit, což je logické, protože parametry už byly nastaveny tak nízko, že už se dál šetřit nedalo.

Náměstek ministra Radek Zdráhal: Státní opera je dlouhodobě ve složité finanční situaci. Podotýkám, že to nepadá na vrub pana Dohnányiho. Ale je to prostě fakt, stejně jako dlouhodobě se zhoršující zejména technické zázemí divadla. Ta situace je svým způsobem kritická a to si vyžaduje razantní řešení. Naším záměrem je připravit „novou“ Státní operu pro sezónu 2012/2013 a to chce samozřejmě jiný než čistě umělecký přístup, který reprezentuje pan Oliver Dohnányi.

„Ministru Besserovi se podařilo sehnat ze státního rozpočtu finance, takže příští rok se rozjede relativně velká investiční akce, během které bude budova pro diváky uzavřena,“ uvedl Brunclík. Délku rekonstrukce ani přesné náklady ministerstvo kultury zatím nesdělilo. Příští rok se uskuteční výběrové řízení na projektovou dokumentaci rekonstrukce, po níž bude vypsáno standardní výběrové řízení.

Mohou za schodek Tristan a Isolda?

Státní opera Praha je státní příspěvkovou organizací, uvažovalo se i o jejím převedení na hlavní město. Finanční problémy opery se projevily již v plánech na letošní rok. V plánu byly jen tři premiéry, jedna baletní a dvě operní. Poslední premiérou právě probíhající sezony SOP byla 20. května opera Richarda Wagnera Tristan a Isolda.

Právě v důsledku nepřiměřených nákladů na operu Tristan a Isolda a také Dona Quichotta vznikl podle Dohnányiho sedmimilionový schodek. Došlo k němu tedy ještě před jeho nástupem do funkce, což lze prý doložit vývojem rozpočtu, jehož plán sestavil bývalý ředitel Jaroslav Vocelka.

Vydáno pod