Staré i nové lze sloučit, ale jen někdy

Praha - Národní památkový ústav prezentuje nový projekt Současná architektura a historické město, který bude formou přednášek, diskuzí i prohlídek trvat do března 2011. Dosud byly ve středu pozornosti regiony Liberecko a severní Morava, prosinec je vyčleněn pro hlavní město Prahu. Cílem akce je otevřít a v co nejširší míře představit mimořádně složité a citlivé téma nové architektury v historickém prostředí. Příkladů, kdy jedna stavba dokázala nevratně poškodit charakter a atmosféru historického města, je nespočet. Zároveň je však mnoho staveb, které ukazují, že současná architektura do historického prostředí nejen patří, ale že je dokáže i umocnit a posunout dál.

„My tímto projektem chceme především otevřít diskuzi mezi památkáři a architekty, protože se domníváme, že současná tvorba do historického prostředí patří. Chceme zbořit mýtus, že památkáři nemají rádi současnou architekturu. Co se týká vstupu současné architektury do jednotlivých částí historických center, je to složitá otázka. Hostorická jádra jsou několika druhů, silně homogenní – jako např. Telč, Slavonice, Český Krumlov apod., kde si lze jen stěží představit stavbu současné tvorby. Na druhou stranu existují tzv. heterogení historická jádra, kde vstup kvalitní soudobé tvorby je možný,“ přiblížila problematiku generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková v rozhovoru pro ČT24.

„Osobně si myslím, že problém není v tom, jestli nové patří do starého nebo, jestli se staré s novým snese, problém je o kvalitní architektuře. Památková péče se současné architektuře nebrání, ale musí se jednat o kvalitní díla, nesmí parazitovat na historickém prostředí a musí mu přinášet nějakou novou hodnotu,“ upřesnila Goryczková.    

Rozhovor s ředitelkou NPÚ N. Goryczkovou (zdroj: ČT24)

Projekt Současná architektura a historické město naleznete na také na speciálním webu, kde vzniká databáze diskutovaných novostaveb. Webová prezentace zahrnuje i interaktivní mapu, diskuzní fórum nebo kalendář doprovodných akcí (seminářů, přednášek, prezentací, procházek) k tématu.

Portál ČT24 považuje toto téma za zajímavé a závažné zároveň, proto se s NPÚ dohodl na spolupráci a některé z příspěvků z rozbíhající se diskuse uveřejňuje na svých webových stránkách. Na příští rok jsou také v plánu on-line přenosy odborných přednášek, které se v rámci tématu uskuteční jak v jednotlivých městech České republiky tak v hlavním městě.

Vydáno pod