The Social Network je podle kritiků nejlepší film roku

Los Angeles - Vlivná americká Asociace losangeleských filmových kritiků v neděli označila film The Social Network o sociální síti Facebook za nejlepší snímek roku. Nejlepším hercem je podle výběru kritiků Colin Firth, který ve filmu The King's Speech ztvárnil krále Jiřího VI. V ženské kategorii znalci ocenili Jihokorejku Kim Hje-ja za výkon v jihokorejském filmu Mother. Cenu za režii kritici rozdělili mezi Davida Finchera za The Social Network a Oliviera Assayase za film Carlos pojednávající o venezuelském teroristovi. Hlavní roli v něm ztvárňuje Édgar Ramírez, jehož kritici řadí na druhé místo v kategorii herců.

Film Carlos je oceňován také za kameru a je řazen nejvýš v kategorii nejlepší zahraniční film.

Názor losangeleských je považován za klíčový pro výběr Americké filmové akademie. Ta má nominace zveřejnit 25. ledna. Už delší dobu jsou za hlavní favority označovány snímky The Social Network a The King's Speech. Ceny losangeleských kritiků budou uděleny 15. ledna v Los Angeles.

Své nominace na ceny kritiků dnes oznámila i americká asociace filmových kritiků BFCA. Rekordní počet 12 nominací získalo drama Black Swan s Natalií Portmanovou v hlavní roli. Snímek z prostředí baletu získal 12 nominací. Podle pořadatelů je to rekord v historii udílení cen. Snímek z prostředí baletu se o cenu kritiků bude ucházet mimo jiné v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli a v sekci nejlepší film. Zde mu budou konkurovat filmy The King's Speech a western Opravdová kuráž z dílny bratří Coenů. Každý z nich získal druhý nejvyšší počet nominací, cenu mohou každý získat jedenáctkrát.

Deset nominací získalo sci-fi Počátek, o jednu méně The Social Network. I tyto snímky se budou ucházet o cenu v kategoriích nejlepší film.

BFCA, která sdružuje 250 filmových kritiků z USA a Kanady, své ceny rozdělí pošestnácté. Vyhlášení se uskuteční 14. ledna v Hollywoodu. V kategorii nejlepší film se kritici BFCA s akademiky udílejícími Oscara v posledních deseti letech shodli osmkrát.

The Social Network
Zdroj: ČT24/Official side
Vydáno pod