Předehru k Rožmberskému roku obstarali Jihočeši

Praha - Výstava v Rožmberském paláci Rok růže na Pražském hradě připomíná významný jihočeský rod Rožmberků. 9. prosince expozici zahájili zástupci Jihočeského kraje, který akci pořádá. Začal tím projekt Rožmberský rok 2011. Příští rok uplyne 400 let od úmrtí posledního z Rožmberků Petra Voka. Návštěvníci výstavy Rok růže na Hradě uvidí například Vokův dukát z roku 1595, pečeť Oldřicha z Rožmberka nebo medaile Viléma z Rožmberka z roku 1587 dále dobové šaty, zbroj, mince i obrazy.

Výstava se koná v paláci, který si nechali Rožmberkové postavit v letech 1545 až 1574. V roce 1600 se stal majetkem císaře Rudolfa II., později v něm sídlil Ústav šlechtičen založený Marií Terezií v roce 1753. Jihočeský kraj dostal pro výstavu k dispozici dva sály, přilehlé prostory slouží jako informační středisko se suvenýry.

Hlavní část výstavy zachycuje historii rodu prostřednictvím dobových dokumentů, literárních textů a fotografií. Genealogii rodu představují obrazy a dobové portréty v improvizované obrazárně. Expozici doplňují dobové exponáty, kupříkladu pomůcky pro výlovy rybníků nebo vybavení kuchyně a jídelny. Výstavní panely prozradí víc o vztahu Rožmberků k lázeňství, pivovarnictví, alchymii a stavitelství.

Reporáž Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)

Jihočeši zavedli k Rožmberskému roku speciální rožmberské cestovní pasy, které mohou inspirovat lidi k návštěvě zajímavých míst spojených s Rožmberky. Držitel pasu má za úkol nasbírat razítka ze všech rožmberských míst. Pokud uspěje, obdrží od kraje dárek. Lidé se mohou těšit třeba na nocleh v některém z hotelů v rožmberských městech, lázeňský pobyt nebo volné lístky do zámků a hradů. Tento soutěžní cestovní pas bude k dispozici od ledna.

Rožmberkové

patřili mezi nejvýznamnější a nejvlivnější české šlechtické rody. Jejich členové zastávali funkce u českého královského či říšského císařského dvora a často se za dobu třísetletého trvání rodu velmi výrazně zapsali do dějin českého státu. Rožmberkové vznikli jako jedna z rodových větví Vítkovců. Zakladatelem rodu byl Vítek III., syn Vítka z Prčice.

Zámek Rožmberk
Zdroj: ČT24
Vydáno pod