Tacho: Landa zvedá adrenalin

Praha – Rychlá auta i zákulisí rallye ukazuje černá komedie Daniela Landy, který je letitým automobilovým závodníkem, a jeho ženy Mirjam. Film se natáčel na Slovensku v okolí Nitry, tvůrci se museli vypořádat s velmi nízkým rozpočtem i s povodněmi, které je během filmování zastihly. Snímek nazvaný Tacho podle německého označení pro tachometr vstupuje do kin 2. prosince, reakce na předpremiérové projekce je mírně řečeno rozpačitá. Hudebník Daniel Landa si zahrál hlavní roli, je také autorem hudby a spoluautorem scénáře.

Režisérka Mirjam Landa označuje Tacho za první opravdu landovský film, na rozdíl od muzikálové Kvasky, jejího celovečerního filmového debutu, prý na snímku z automobilového prostředí pracovali oba manželé od začátku spolu. „Já tam mám nadsázku, kterou mám ráda, Dan zase rallye, takže oba jsme do toho dávali svoje,“ uvedla.

Landa si ve filmu zahrál hlavní roli závodníka Alexe. „Je to takový pětinový autista,“ říká o své filmové postavě, „přijde nám legrační, jak je nelegrační. Je to křečák, který má evidentně problém se ženami, je mezi nimi nesvůj, ale když je v autě, je šťastný. Auto a rychlost jsou jeho život.“ 

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Dramatická zápletka se točí kolem nejdůležitějšího závodu sezony. Alex se, k překvapení všech, rozhodne, že jako spolujezdec s ním pojede nezkušená, ale k vítězství odhodlaná Lucie. Role Alexovy osudové dívky měla původně připadnout anglické herečce, která se ale těsně před začátkem natáčení adrenalinového filmu zalekla.

„Všichni se báli, jestli budeme vůbec točit. A já jsem řekla, že budeme, i kdybych měla vzít na cestě z Prahy do Bratislavy první pumpařku. A dva dny před natáčením jsme sehnali Olgu Lounovou,“ popisuje začátky filmování Mirjam Landa. 

Jak Landa, tak Lounová vystupovali v akčních scénách bez dublérů, Olga navíc své vůbec první rallye zažila hned před kamerou. Na rozdíl od své předchůdkyně se ale rychlé jízdy nelekla. „Vyplaví to neskutečné množství endorfinů a člověk nejenže si posouvá mentální hranice, ale zároveň i vnímání života kolem. Když jste na hraně, tak si pak vážíte některých věcí mnohem víc,“ tvrdí.

Na hraně se v jistém smyslu pohybují i Landovi. Tacho se totiž rozhodli produkovat bez jakékoli podpory televize, což je podle mnoha mediálních odborníků prakticky nemožné. Tvůrci snímku ale věří, že jméno Daniela Landy na plakátech diváky přiláká. Navíc chtějí svůj nejnovější snímek dostat i do světa, už v prosinci bude v Londýně vznikat anglická verze.

Landa i jeho žena zároveň plánují i další projekty. „Máme jich hodně, jde spíš o to, který vybereme. Určitě musíme do roku 2012 natočit film podle knihy dvou ruských autorů, koupili jsme práva na její hudebně-dramatické zpracování. Nebude to klasický muzikál, spíš divadlo s písněmi. Pošilháváme ale už po dalším filmu z oblíbeného prostředí, například thajského boxu nebo potápění se ke žralokům,“ prozradil Daniel Landa.

Tachorežie: Mirjam Landa; scénář: Daniel a Mirjam Landa; kamera: Tomáš Kobolka; hrají: Daniel Landa, Olga Lounová, Georgie Nicolas, Roman Pomajbo, Martin Havelka, Christopher Rhithin, Julian Pindar, Rudolf Hrušínský ml., Kamila Magálová, Rudolf Hrušínkský nejml., Daniel Dangl.

  • Tacho autor: Karel Šanda, zdroj: Film Europe http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2144/214370.jpg
  • Tacho autor: Karel Šanda, zdroj: Film Europe http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2144/214358.jpg
  • Tacho autor: Karel Šanda, zdroj: Film Europe http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2144/214368.jpg
  • Roman Pomajbo ve filmu Tacho autor: Karel Šanda, zdroj: Film Europe http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2144/214365.jpg