Joe Cocker decentně naléhavý

Praha - Britský zpěvák Joe Cocker v pražské O2 areně představil svou poslední desku Hard Knocks i mnoho hitů ze své dlouhé kariéry od 60. let až po současnost. Čtvrteční koncert podle pořadatelů sledovalo přibližně 6 000 diváků. Cocker v Česku naposledy v metropoli zpíval v prosinci 2007, kdy téměř zaplnil Sazka Arenu (dnes O2 arena). Nedávno, 7. října, s velkým úspěchem vystoupil ve vyprodané hale Vodova v Brně.

V Praze Cocker nabídl podobné vystoupení jako v Brně. Přesně ve 21:00 nastoupila Cockerova doprovodná kapela včetně dvou atraktivních sboristek a baskytaristky a spustila skladbu Get On z nové desky Hard Knocks, jež dala název také aktuálnímu Cockerovu turné.

Šestašedesátiletý zpěvák v tmavém obleku se obešel bez okázalých gest a efektů a nijak rušivě bombastická nebyla ani projekce za jeho zády. Spád vystoupení nenarušoval ani zbytečnými proslovy, pouze zhruba po hodině hraní představil členy doprovodné skupiny. Publikum se tak mohlo soustředit jen na jeho chraplavý zpěv a profesionální výkon kapely.

Reportáž Taťány Rubášové (zdroj: ČT24)

Mnohé písně na pomezí rocku, popu, soulu, gospelu i blues přítomní dobře znali a reagovali tancem nebo zpěvem refrénu hitů jako The Letter, When the Night Comes, Summer in the City, N'Oubliez Jamais.

Velké nadšení vyvolala slavná balada You Are So Beautiful i další píseň z repertoáru Beatles Come Together. Vkusně a s invencí udělané coververze jsou Cockerovou silnou zbraní. Dokázala to například jeho verze skladby Unchain My Heart, kterou původně zpíval Ray Charles.

Předskokanem byl stejně jako v Brně písničkář Tomáš Klus, který vystoupil netradičně s kapelou za zády.

Joe Cocker se narodil 20. května 1944

jako John Robert Cocker v Sheffieldu. S hudbou začínal jako bubeník. První vrchol popularity zažil zpěvák s nezaměnitelným chraplavým hlasem v roce 1969 po vystoupení na Woodstocku. Poté prožil divoké období, kdy holdoval alkoholu i drogám. Za svou dlouhou kariéru stihl vydat řadu dobře přijatých studiových i koncertních nahrávek. Nová deska Hard Knocks vyšla 1. října. Zpěvák ji v současné době propaguje na evropském turné.

Joe Cocker při brněnském koncertu
Zdroj: Igor Šefr/ČTK
Vydáno pod