Půlnoční překvapení: Harry Potter v českých kinech

Praha – V kostýmech Harryho Pottera a ostatních hrdinů z knih J. K. Rowlingové přijdou dnes po celém Česku velcí i malí fanoušci čarodějnického učně z Bradavic na premiéru předposledního potterovského filmu. Do tuzemských kin vstupuje první část snímku Harry Potter a Relikvie smrti o půlnoci ze středy na čtvrtek, týden po uvedení v Británii. Na druhou závěrečnou část, která už je natočena, si diváci budou muset počkat do poloviny července příštího roku. Měla by být uzavřením potterovské série, ovšem autorka knižních předloh zcela nevyloučila možnost, že ještě napíše pokračování populárních kouzelnických příběhů.

Spisovatelka také prohlásila, že sedmý díl filmové ságy si obzvláště oblíbila. Je temný, dospělejší a plný akčních scén, připomínajících nejlepší špionážní thrillery. „Moje ambice, a proto mě také do série přizvali, je trochu temnější pohled na svět. Jak je příběh dospělejší, je také temnější,“ dodává režisér David Yates, který je podepsán i pod předchozími dvěma díly.

Psychologové dokonce radí, aby rodiče dopřávali dětem jednotlivé díly Harryho, jak byla sága natáčena, tedy s minimálně ročním odstupem. Nicméně někteří se domnívají, že čarodějnická sága může být i prospěšná. „Ve srovnání s mnoha současnými dětskými programy je Harry Potter dost děsivý, což z psychologického hlediska může být vlastně dobře. Dovoluje dětem zažít strach, ale bezpečným způsobem. Vidí totiž, jak se dá překonat,“ tvrdí například psychoterapeut John Conolly.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Rozhodující souboj s Lordem Voldemortem a jeho pomocníky se tentokráte neodehrává v čarodějnických Bradavicích, ale zavede trojici mladých hrdinů do ulic reálného Londýna i studených, hlubokých lesů, skalnatých hor a zamlžených vřesovišť. Harry a jeho dva nejvěrnější přátelé Ron a Hermiona se vydávají na nebezpečnou misi, jejímž cílem je najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti – kouzelné viteály. Jenže tentokráte se musí spoléhat jen sami na sebe, protože profesoři čarodějnické školy jim už nepomůžou a po smrti profesora Brumbála přišli i o ochranu tohoto mocného příznivce.

Lord Voldemort si mezitím pomalu podmaňuje celý čarodějnický svět, kde se všichni bojí všech. Se strachem očekávaná válka se zlem začala a Voldemortovi smrtijedi převzali kontrolu nad ministerstvem kouzel i Bradavicemi. Terorizují a vězní všechny, kdo se jim staví do cesty. Každý se nyní musí rozhodnout, na čí stranu se postaví. Jediný, kdo může Voldemorta a jeho pomocníky zastavit, je Harry Potter. Jenže jeho samotného hledají smrtijedi, aby ho přivedli živého před svého pána. Z Harryho a jeho druhů se stávají štvanci, kteří nemohou nikomu věřit.

Při pátrání po viteálech však Harry narazí na téměř pozapomenutou legendu o relikviích smrti, jež by mohly Voldemortovi poskytnout vytouženou neomezenou moc a sílu. Tomu musí Harry za každou cenu zabránit. Závěrečná bitva s Voldemortem se blíží čím dál víc.

Dobrý, ale dlouhý

V anglicky psaných médiích sklízí nový Harry Potter převážně výborné kritiky. Dospělejší hlavní hrdinové prý podávají skvělé výkony, a to zvláště představitel poněkud „jednoduššího“ Rona Rupert Grint, jemuž scénář tentokráte nepředepisuje jen úlohu „baviče“ obecenstva. Snímek na diváka zapůsobí svými dynamickými zvraty a zaujme prý i tím, jak se režisérovi Davidu Yatesovi podařilo zachytit pocity osamění a ztráty, které Harry, Ron a Hermiona zažívají. Je sice nejděsivějším filmem celé série, ale přitom vtipný a dojemný.

Výtky naopak směřují na jeho údajnou nevyváženost – první a poslední třetina je pro některé kritiky příliš hektická, prostřední se pro změnu nadmíru „vleče“. Všeobecné stesky také směřují na jeho délku – 147 minut v křeslech kina prý není jednoduché vydržet.

Deset let s Harrym

A to ještě Harryho příběhu není zdaleka konec. Sedmou knihu J. K. Rowlingové rozdělili filmaři na dvě části – druhá se v kinech objeví v polovině července příštího roku. V hlavní roli se opět představí Daniel Radcliffe, Hermionu hraje Emma Watsonová a Rona Rupert Grint. Na počátku natáčení potterovské série bylo hercům kolem deseti let.

„Myslím, že časem nabrali sebejistotu, to je jisté. Jako lidé se nezměnili, pořád jsou milí. Je s nimi příjemné být. Určitě o věcech daleko víc přemýšlejí a jsou náročnější, v tom úplně nejlepším smyslu slova,“ zrekapituloval dlouholetou spolupráci s Radcliffem, Watsonovou a Grintem režisér Yates. Podle představitele Harryho Pottera nebylo těžké zůstat při zemi a nenechat si slávu stoupnout do hlavy. „Co člověka udržuje, aby zůstal normální, je podle mě vědomí, že by statisíce lidí takovouhle práci a kariéru moc rády braly,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24.

Sbohem, Pottere? Nikdy neříkej nikdy

Pro herce samotné už práce na potterovské sérii skončila – natočená je už i druhá část Relikvie smrti. „Ty filmy vlastně pohltily celý můj život a zrovna teď je ten nejlepší čas skončit. Jsem připravený na to, že se začnu věnovat něčemu novému. Že se s minulostí rozloučím…“ nelituje Rubert Grint, že jeho život s Ronem Weasleym po tolika letech skončil. Podobně svou budoucnost vidí i Emma Watsonová. „Musím dělat něco jiného. Vždyť už hraji deset let stejnou roli! Potřebuji změnu. Ráda bych zkusila kariéru v divadle, vystudovala vysokou školu, ráda bych víc cestovala,“ plánuje.

Možná své plány budou muset ještě změnit. Rowlingová totiž ještě s jistotou neřekla, že Harryho dobrodružství je definitivně u konce. „Myslím, že to skončilo, ale vždycky říkám: nikdy neříkej nikdy, protože nevíte,“ prohlásila.