Jesus Christ je opět superstar

Praha – Po šestnácti letech se na pražská divadelní prkna vrací muzikál autorské dvojice Tima Ricea a Andrea Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar. Hudební divadlo v Karlíně připravilo úspěšnou rockovou operu v úpravě amerického režiséra Gabriela Barreho, v premiéře byla uvedena tento týden. „Webber svým výletem do rockové oblasti vzdal poctu rockové hudbě jako takové a myslím, že se mu to výrazně podařilo, protože jeho muzikál je legendární už několik desítek let,“ prohlásil Kamil Střihavka, který si roli Ježíše střihnul podruhé.

Jesus Christ Superstar je v Česku spojen s hodně vydařeným představením v pražském Divadle Spirála, které mělo premiéru v režii Petra Novotného v roce 1994. Zazářili v něm především Dan Bárta, Kamil Střihavka a Bára Basiková. Poslední dva jmenovaní se jako jediní z původního obsazení objevují v karlínském nastudování v rolích Ježíše a Máří Magdaleny.

„Z pohledu kvality, obsahu a sdělení je Jesus to nejlepší, co osobně znám a v čem jsem měla šanci hrát,“ vysvětlila Basiková, proč se rozhodla vstoupit dvakrát do stejné muzikálové řeky. Karlínská verze vsadila na větší výpravnost a barevnost, americký režisér Gabriel Barry, který pro Karlín už připravil muzikálovou Carmen, využil technické vymoženosti divadla maximálně.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Kromě Střihavky a Basikové se na jevišti představují Jiří Korn a Ondřej Brzobohatý v roli Heroda, Michal Skořepa (Ježíš Kristus, Jidáš), Václav Noid Bárta (Jidáš, Pilát Pontský) nebo Pavel Polák (Pilát Pontský). Nejbližší představení: 14., 17., 18. 11.

Rockovou operu Jesus Christ Superstar vytvořili textař Tim Rice a skladatel Andrew Lloyd Webber v roce 1969. Příběh o posledních dnech Krista se dostal nejprve na prkna londýnského West Endu a až poté na  Broadway.

V Česku měl muzikál téměř třináct set repríz a vidělo ho 850 tisíc diváků. Stal se tak muzikálovou legendou na českých divadelních prknech. Letos na podzim vyšel na DVD záznam koncertního vystoupení Jesus na turné z roku 2003, ve kterém účinkovali protagonisté první české inscenace z 90. let a jejich hosté.

  • Jesus Christ Superstar v Hudebním divadle Karlín zdroj: Hudení divadlo Karlín http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2100/209928.jpg
  • Jesus Christ Superstar zdroj: Hudení divadlo Karlín http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2100/209927.jpg