Velvet 17: To není možný…

Praha – Týden před 21. výročím sametové revoluce byla v pražském Superstudiu Bubenská otevřena výstava Velvet 17, inspirovaná právě klíčovým listopadovým datem, které přineslo svobodu a zároveň odpovědnost. Osm autorů dokumentovalo proměnu, kterou česká společnost prošla za jednadvacet let od pádu komunismu. Výstava zkoumá politický systém, jehož jsme se pokoušeli zbavit, svobodu, kterou jsme si vydobyli a také příběhy lidí, jež se těmito změnami proplétali.

Většina fotografů, kteří se zapojili do dokumentárního tázání, pochází ze zahraničí – Saneesh Sukurmaran z Indie, Talitha Brauner a Melanie Blanding ze Spojených států nebo Lindy van Kats z Nizozemska. Společně nastavují české společnosti zrcadlo a ptají se, jak vzpomínka na předrevoluční epochu ovlivňuje naše životy, a to i životy těch, kteří totalitní Československo nezažili.

Český fotograf Honza Horák například vybral několik příběhů současných náctiletých. Ukazuje jejich prostřednictvím, jaké svědectví jsme byli schopni doručit nejmladší generaci. Už zmíněný Saneesh Sukurmaran se nevydal cestou portrétování, vzpomínky přímo zobrazuje. „Vím, že jste museli stát na všechno fronty, ale prý i na toaletní papír? To mě opravdu překvapilo,“ podivuje se.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Velvet 17 zajímají i sociální otázky. Organizátorka výstavy Minna Pyyhkala se dlouhodobě věnuje problematice začlenění zrakově postižených lidí do společnosti. „Když srovnávám Spojené státy a Česká republiku, tak tady jsou slepí lidé ještě pořád strašně diskriminovaní, maximálně dělají maséra nebo dávají hodiny hudby. Ve Spojených státech je najdeme na vysokých manažerských postech, studují MIT nebo Harvard,“ upozorňuje.

Dodává, že některé věci se nezměnily ani víc než dvacet let po revoluci. Jako příklad uvádí jednu konkrétní větu, s níž Češi přistupují k řešení problémů: To není možný.

Velvet 17 (do 24. listopadu) spolupořádá Amnesty International, na výstavě zahájí letošní podzimní foto kampaň s leitmotivem Nechci stereotypy v médiích, která se vtipnou formou zastavuje u součaného tisku. Přispět do ní lidé mohou nejen svým podpisem, ale i fotografií.

  • Velvet 17 / foto: Honza Horák autor: Honza Horák, zdroj: www.minnaphoto.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2094/209307.jpg
  • Velvet 17 / foto: Saneesh Sukermaran autor: Saneesh Sukermaran, zdroj: www.minnaphoto.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2093/209300.jpg
Vydáno pod