Světluška přináší světlo našim duším

Praha - Česká televize dnes večer odvysílá další koncert pro Světlušku. Tradiční, v pořadí už šestý benefiční pořad věnovaný nevidomým podpoří, v jeho novém kabátě, patronka Aneta Langerová a další osobnosti kulturního i společenského života. Překvapením večera bude osmdesátičlenný „světluščí“ sbor složený z vidících i nevidomých dětí. Symbolické světlo přijde do pražské Křižovatky, kostela sv. Anny, rozsvítit dále řada osobností jako např. Iva Janžurová, Jan Budař, Miroslav Etzler, kteří budou s lidmi hovořit z call centra telefonicky. Charitativní večer můžete sledovat ve 21:05 na ČT1.

„Samozřejmě, že jako patronka mám možnost kontrolovat a vidět, kam peníze ze sbírky konkrétně putují. Osobně se také setkávám s lidmi, kteří od Světlušky dostávají jak příspěvky, tak různé pomůcky, jež jim pomáhají žít o něco kvalitnější život. Myslím si, že je to hodně záslužná činnost, co Světluška dělá, a já to moc podporuji,“ uvedla při dopolední zkoušce pro ČT24 Aneta Langerová.

Zpěváci vystoupí v netradičních duetech a uskupeních, známé tváře doprovodí zatím neznámé talentované nevidomé muzikanty. Během večera budou odvysílány unikátní reportáže dokumentaristky Olgy Špátové DEN POTMĚ. Svůj zážitek ze tmy v nich předají Hana Maciuchová, Viktor Preiss nebo Vojtěch Dyk.

Slavnostním večerem vyvrcholí už 8. ročník charitativního projektu Světluška. Na přímou pomoc nevidomým se zatím podařilo vybrat víc než 60 milionů korun. Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Světluška svítí od roku 2003. Do projektu se zapojilo přes 36 000 dobrovolníků a přes 2 000 000 dárců.