Animované Autopohádky mimo dobu i realitu

Praha - V polovině března příštího roku by se měly v kinech objevit animované Autopohádky spisovatele Jiřího Marka, který se proslavil mimo jiné populárními kriminálními příběhy ze seriálů Hříšní lidé města pražského a Panoptikum města pražského. Filmového zpracování se Audiopohádky nedočkaly poprvé, jejich převedení na plátna kin se tentokráte ujali čeští animátoři v čele s Břetislavem Pojarem, sedmaosmdeátiletou legendou animovaného filmu.

Již v roce 1983 podle Markovy knihy natočil hraný film Automärchen východoněmecký režisér Erwin Stranka, jinak absolvent pražské FAMU. V letech 2004 a 2008 je namluvili na CD členové skupiny Chinaski spolu s Lucií Bílou, Jiřím Lábusem, Jaroslavou Kretschmerovou a Pavlem Novým; zároveň přidali písničky.

Frontman Chinaski Michal Malátný spolupracuje i na animovaných Autopohádkách. Svůj hlas propůjčí vypravěči. Celovečerní povídkový film bude sestaven ze čtyř animovaných epizod a hrané části, která vše spojuje a vytváří rámec příběhu. Každá z pohádek bude zpracována jinou technikou a jiným tvůrčím týmem. Režisérem hraných předělů bude Jakub Kohák, který prý chystá neskromné herecké obsazení.  

První epizoda, inspirovaná Pohádkou o princezně, která se nesmála, je animována poloplastickou technologií. Tu Břetislav Pojar úspěšně vyzkoušel už na nestárnoucích medvědech, co se potkali u Kolína… Výtvarníkem je Pavel Koutský, který v příběhu animuje i snové představy.

Druhý příběh využívá klasickou animaci loutek. Výtvarníkem a režisérem je Michal Žabka a příběh o Víle a účetním je zábavný pro děti a poučný pro tatínky. Třetí část je animovaná neobvyklou technologií papírové ploché loutky v reálném prostoru. Výtvarnicí je Bára Dlouhá a režisérem František Váša. Příběh o rybáři, jeho ženě a zlaté rybce je známý, jeho nová interpretace ve světě kol a motorů je však naprosto nová - v Autopohádkách se objeví pod názvem O rybáři, jeho pyšném populárku a ještě pyšnější paní.

Čtvrtá epizoda - Pan Vincent - se odehrává v nedaleké budoucnosti. Režisér a výtvarník Libor Pixa doufá, že zdravý rozum zvítězí nad chamtivostí a touhou být za každých okolností první. 3D technologie vzniká ve „virtuálním světě“ a do práce na ní se zapojují animátoři a tvůrci z celé Evropy.

Tvůrci o filmu: V současné době jsou automobily absolutně běžnou součástí našeho života, spotřebním „zbožím“, které ani nevnímáme. Staly se spolehlivými služebníky, jenom obyčejným prostředkem na překonávání vzdáleností. Možná že dnešní auta uchvacují technickou dokonalostí. Chybí jim však vznešenost a půvab, kterými se vyznačovala v dobách pro nás již pohádkových… Podobné je to i s lidskými vztahy: máme dokonalá elektronická spojení, ale vztahy mnohokrát nestojí za nic…

Film by neměl být retrovzpomínkou krásné doby. Spíše by se měl, mimo dobu a často i mimo realitu, zabývat hezkými vztahy mezi lidmi. Měla by to být taková pohádka.