Elbe/Labe je místem kulturního setkávání

Ústí nad Labem/Drážďany – Dny české a německé kultury v německých Drážďanech a severočeském Ústí nad Labem a euroregionu Elbe/Labe patří k největším zahraničním prezentacím české kultury v Evropě. Během dvanáctého ročníku (od 20. 10. do 14. 11.) představí české umění v Drážďanech a okolí na šedesát akcí, v Ústí a severních Čechách naopak přiblíží německé umění a kulturu třicet projektů. Za názvem Dny české a německé kultury se však skrývá mnohem víc než jen pouhá prezentace umění a kultury. V popředí stojí především setkávací charakter a podpora vzniku kooperací, upozorňují organizátoři.

Historie festivalu se píše od roku 1999, tehdy šlo o jednostrannou prezentaci české kultury v Sasku, s kterou začala Nadace Brücke/Most. V roce 2006 se akce rozšířila i na představení německé kultury v severních Čechách. Zatím vždy byl počet akcí na německé straně v převaze, což je dáno podle pořadatelů velikostí a kulturní tradicí Drážďan.

Dny české a německé kultury hostí euroregion Elbe/Labe, sahající od Míšně přes Drážďany a Pirnu po Děčín a Ústí nad Labem. Česko-německé setkávání a porozumění bylo zahájeno včera večer v Severočeském divadle opery a baletu. Program pro návštěvníky akcí na obou stranách hranic je připraven až do poloviny listopadu.

Přes kulturu i přes kuchyň

Největší zájem ze strany Němců byl o výlet s historickým výkladem po bývalých sudetských vesnicích v severních Čechách a Sasku. Kromě historie se bude festival ale věnovat i kinematografii - během noci krátkých filmů Fein.Košt v drážďanském Programmkino Ost - nebo literatuře. Německá spisovatelka Emma Braslavsky a její překladatel do češtiny Tomáš Svoboda se představí publiku v Drážďanech ve Villa Brücke 9. listopadu, v Krajské vědecké knihovně v Liberci 10. listopadu a v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem 11. listopadu.

Hudbu zastupují soubory Collegium vocale 1704 a Collegium 1704, které vystoupí v rámci cyklu Hudební most Praha-Drážďany. A netradiční způsob setkávání zvolila organizace Collegium Bohemicum – Čechy a Němce zve ke kulinářskému objevování společného kulturního dědictví.

  • Collegium 1704 zdroj: Collegium 1704 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1548/154715.jpg
  • Emma Braslavsky / Bez paměti zdroj: Collegium Bohemicum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2059/205885.jpg