Světlo Borise Jirků vás může změnit

Holešov (Kroměřížsko) – Na dvě velké výstavy děl Joži Uprky a Alfonse Muchy navazuje Zámecká galerie Holešov výstavou obrazů a ilustrací akademického malíře Borise Jirků. Jeden z nejvýraznějších současných tuzemských výtvarníků je tak třetím slavným Moravákem, který se návštěvníkům představí. Nově zrekonstruované sály holešovského zámku zaplnily téměř dvě stovky jeho prací. Výstava nazvaná Světlo před světlem je dosud největší, která tvorbu Borise Jirků představuje.

"Mně na této výstavě velmi záleží, protože su ze Zlína. Když řeknu v Praze 'su z Dejvic', tak se mi všichni smějí. Vystavuji pro své přátele, rodinu, příznivce a všechny, kterým bych chtěl svým dílem něco dát," vysvětlil Jirků, proč se rozhodl výstavu uspořádat ve svém rodném kraji.

Návštěvníci zámku si mohou prohlédnout 82 obrazů, jednu sochu a 109 ilustrací doplněných řadou knih. Světlo před světlem je průřezová výstava, zahrnuje starší díla z konce 70. let i obrazy z posledních měsíců, některé budou mít v Holešově výstavní premiéru. Jedná se především o ty, které vznikly během výtvarníkových cest.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Boris Jirků o názvu výstavy

„Používáme výraz osvětlil jsi mi to, teď už to konečně vidím. Je to vlastně osvětlení poznáním. Aby byl předmět viditelný, musí být napřed poznaný. Abychom mohli něco vidět, napřed to musíme vědět. Když už vím, tak pak vidím, a to je to světlo před světlem. (…) Byl bych velice rád, kdyby každý, kdo je na mé výstavě, pak byl trochu jiný než předtím. Pokud se někdo změní zásadně, odloží nějaké nepříjemné životní rozhodnutí a pak už ho ani neudělá, to by byl úplný vrchol.“

„Maloval jsem v Ekvádoru a na Galapágách a doma, když jsem se vrátil, jsem ze zážitků ještě vytvořil jakousi ozvěnu. Musím na cestách kreslit nebo malovat, není možné, abych fotil. Přes fotky ke mně poznání ani emoce nejdou,“ uvedl Jirků. Většina exponátů je prodejních, stejně jako dvě k výstavě vydané knihy: Ilustrace a Světlo před světlem.

Pětapadesátiletý zlínský rodák Jirků se věnuje volné kresbě, malbě, grafice, ilustraci (k jeho nejznámějším dílům patří ilustrace knih Gabriela Garcíi Márqueze), dřevěné i kovové plastice a výtvarným realizacím v architektuře. Jeho dílo je zastoupeno v českých i zahraničních sbírkách.

Ředitel Městského kulturního střediska Holešova Petr Chmelík je potěšen, že si Jirků, který vystavoval v Česku i v zahraničí, vybral zrovna Zámeckou galerii. „Výstava je pokračováním toho, co jsme si kdysi vytyčili – vytvořit z holešovského zámku velké kulturně-společenské centrum,“ říká Chmelík. Obdivovatele díla Borise Jirků bude holešovský zámek lákat až do konce příštích letních prázdnin.

Vydáno pod