Novým šéfem filharmoniků je David Mareček

Praha – Česká filharmonie má opět nové vedení. Do čela filharmoniků se postaví dosavadní šéf brněnského tělesa David Mareček. Ministr kultury Jiří Besser ho jmenoval novým generálním ředitele České filharmonie dnes odpoledne. Jeho jméno oznámil na tiskové konferenci v budově ministerstva. Nicméně komise ministra kultury osobu, která povede významné hudební těleso, vybrala již v pátek. David Mareček byl jedním z osmi uchazečů, kteří splnili podmínky konkurzu.

Nový šéf ČF nahradí v čele orchestru ministrova náměstka Radka Zdráhala, který vystřídal ve vedení filharmonie Václava Kasíka. Ten na svou funkci rezignoval na konci srpna.

Schopný, vzdělaný a cílevědomý, tak hodnotí nového šéfa České filharmonie Davida Marečka hudební publicisté. Kariéra dosavadního pětatřicetiletého ředitele Filharmonie Brno v posledních pěti letech prudce stoupá. Znalci se shodují, že Marečkův mimopražský původ bude spíše kladem, oponenti mu prý ale mohou vytýkat vzhledem k jeho věku nedostatek zkušeností.

Václava Kasíka jmenoval předchozí ministr kultury a někdejší šéf ČF Václav Riedlbauch bez výběrového řízení, poté, co odvolal Vladimíra Darjanina. To bylo některým muzikantům trnem v oku - protestovali před Rudolfinem, a dokonce i zrušili koncert. Odvolaný Darjanin se konkurzu nezúčastnil, přestože si jeho návrat část souboru přála.

Hlavním úkolem nového šéfa filharmonie bude vybrat nástupce šéfdirigenta Elijahua Inbala, jehož smlouva - pokud mu ji neprodlouží - vyprší v roce 2012.

David Mareček - vizitka

Bývalý učitel hry na klavír Mareček se narodil 14. dubna 1976. Absolvent brněnské Janáčkovy akademie múzických umění v oboru interpretace a teorie interpretace je šéfem Filharmonie Brno od roku 2007. Předtím zde působil jako dramaturg. Po svém příchodu se snažil přivést do koncertních síní nové publikum a nekonvenčním způsobem nalákat na koncerty také mladé lidi.

Filharmonie Brno například odehrála několik koncertů v bývalé továrně Vaňkovka. Výsledkem práce s nejmladšími posluchači se před dvěma lety stal projekt Mozartovy děti, který poprvé v České republice úzce propojil práci základních uměleckých škol, pedagogů hudební akademie a hudebních profesionálů. 

Mareček do orchestru přivedl také nového šéfdirigenta, stal se jím Srb Aleksandar Marković. Filharmonie v minulých letech kompletně změnila vizuální styl. Nerealizovaným snem Filharmonie Brno zůstávala i za Marečkova vedení výstavba nového koncertního sálu. Orchestr sídlí v Besedním domě s malou kapacitou a špatnou akustikou. 

V roce 2008 byl Mareček mezi 24 významnými osobnostmi brněnské kultury, které podepsaly výzvu k rezignaci tehdy nového šéfa brněnského studia České televize Karla Buriana.