Bartoliová pojede od Benátek do Versailles přes Česko

Praha - Slavná italská mezzosopranistka Cecilia Bartoliová zazpívá 9. června 2011 v Praze. Koncert se uskuteční ve Dvořákově síni Rudolfina a předprodej vstupenek bude zahájen 5. listopadu. Světově žádanou operní divu, která vystoupí v Česku poprvé, doprovodí v premiéře uznávaný francouzský soubor hrající na dobové nástroje Ensemble Matheus pod vedením šéfdirigenta Jeana-Christopha Spinosiho.

„Projekt nazvaný Vivaldi - od Benátek po Versailles je součástí exkluzivního turné, jež povede kromě Prahy do Mnichova, Baden-Badenu a Versailles,“ uvedla Alena Nachtigalová z pořádající agentury. Měla by z něho vzniknout nahrávka, DVD a film pro prestižní vydavatelství Deutsche Grammophon a Universal Music.

Jedna z největších pěveckých hvězd současnosti, která láká operní fanoušky z celého světa, měla do české metropole přijet před čtyřmi lety, kvůli indispozici ale účast na koncertu zrušila. „Snažím se o její vystoupení už deset let,“ přiznala Nachtigalová. Pěvkyně si totiž velmi pečlivě hlídá počet maximálně padesáti vystoupení do roka.

Čtyřiačtyřicetiletá Cecilia Bartoliová zpívá operní role Mozarta, Rossiniho a dalších skladatelů 18. a počátku 19. století, zálibu má ale i ve staré hudbě, především období baroka. S chutí pátrá v archivech po zapomenutých áriích a oprašuje zašlou slávu barokních skladatelů.

Její nezaměnitelný a nádherně barevný hlas dokáže vyjádřit celou škálu emocí. Rodačka z Říma se svými kvalitami ční nad většinou ostatních pěvkyň o několik tříd a už i počátky její skvělé kariéry se vymykají z průměru. Již v dětství ji zpěvu učila její matka, která byla také pěvkyní.

V 19 letech pak zaujala dirigenta Riccarda Mutiho v televizní soutěži talentů. Ten neváhal a pozval ji do La Scaly. Brzy neobyčejný talent černovlásky s hlubokýma hnědýma očima rozpoznali i velikáni jako Herbert von Karajan, Daniel Barenboim či Nikolaus Harnoncourt. Mistři vybrali pro učednici Mozarta a Rossiniho. Teprve později přišla méně známá díla Paisiella, Caldary, Vivaldiho nebo Händela.

Vydáno pod