Zemětřesení na Haiti zasáhlo i Czech Press Photo

Praha – Mezinárodní porota soutěže Czech Press Photo vybrala jako nejlepší novinářskou fotografii roku 2010 černobílý snímek Martina Bandžáka. Autor na něm zachytil dívku, která byla zraněna při zemětřesení na Haiti. "Síla fotografie je v její jednoduchosti. Obraz je ohromující a silně působivý na první pohled," reagovala jedenáctičlenná porota na vítězný Bandžákův snímek. Do šestnáctého ročníku této mezinárodní soutěže přišlo přes 4 000 snímků z celého světa. Vítězné si budou zájemci moci prohlédnout na Staroměstské radnici od 19. listopadu do konce letošního roku. Zahájení výstavy bude spojeno s předáním cen.

„Na Haiti jsem působil těsně po zemětřesení tři týdny. Dostal jsem se tam spolu s organizací Magna Děti v tísni a jejími lékaři. Fotografie vznikla v jedné z nemocnic v hlavním městě,“ prozradil o okolnostech, za kterých vítězný snímek pořídil, Martin Bandžák. V současné době žije a fotografuje v Kambodži. 

Bandžákův snímek byl oceněn také v kategorii aktualita, ale až na druhém místě za snímkem Jana Šibíka z Reflexu. Také Šibíkovy vítězné fotografie vznikly na Haiti poničeném přírodní katastrofou.

Ta fotografie je velmi působivá…

… a říká velice mnoho o událostech na Haiti, což je velké umění, když se fotografovi povede jedním snímkem vyjádřit celou tragédii. Vidím v té fotce určitou sílu, určitou magii, která působila určitě i na ostatní členy poroty. A to byl jeden z důvodů, proč tuto fotografii ocenila. /Andrej Reiser, předseda poroty/

Snímky z Haiti bodovaly rovněž v kategorii reportáž. První cenu si vysloužila volná fotografka Jarmila Kovaříková, která mapovala život na Haiti po zemětřesení. Na Haiti odjela s kamarádkou s cílem fotit. „Nechtěly jsme fotit mrtvoly, protože už takových fotek bylo moc, mě zajímalo, jak se tam vrací život, v uvozovkách, do normálu,“ řekla Kovaříková. Mladá fotografka vyhledává zajímavá témata po celém světě. Fotografovala například děti ulice v kanálech ukrajinské Oděsy, nedávno se vrátila z africké Etiopie, kde sledovala dětské prostitutky a pracující děti žijící v kobkách.

Všechny vítězné fotografie si můžete prohlédnout na stránkách Czech Press Photo.

Stejně jako v minulých ročnících ocenil vybraného fotografa také pražský primátor Pavel Bém. Cenu s názvemGrant Prahy získal Roman Vondrouš z ČTK za sérii Fragmenty pražské metropole. Ocenění mu umožní po dobu jednoho roku pracovat na sérii dokumentárních fotografií zachycujících vývoj hlavního města.

Do 16. ročníku se přihlásilo 299 fotografů s trvalým pobytem v ČR nebo na Slovensku s celkovým počtem 4 236 snímků. Mezinárodní porota zasedala od pátku do neděle. V porotě zasedli například Daphné Anglesová z The New York Times, Mladen Antonov z AFP nebo český fotograf Vladimír Birgus. Fotografie hodnotil také italský fotoreportér Antonello Zappadu nebo ředitel bulharské obdoby soutěže Cvetan Tomcev.

Držitel hlavní ceny Czech Press Photo dostává cenu Křišťálové oko a odměnu 120 tisíc korun. V každé z osmi soutěžních kategoriích připadne vždy jejímu vítězi 20 tisíc korun, držitelům druhých cen poloviční suma a ti, kteří skončili jako třetí, dostávají po 5 000 korunách.