Gilbert & George na cestách dekadence

Praha – Z názvu největšího díla o rozměrech 253 x 639 centimetrů je odvozen podtitul výstavy Gilbert & George: Cesty 1972–1992 v Centru současného umění DOX. Šestice kolorovaných fotografií je součástí rozsáhlého projektu Decadence Now!, jehož největší část je vystavena v Galerii Rudolfinum. Díla britského dua – Gilberta Proesche a George Passmorea – obsahují i kontroverzní témata. Často na nich zobrazují sami sebe, většinou nahé nebo v oblecích, obklopené tělesnými tekutinami a různými symboly.

Gilbert a George se potkali v 60. letech v Londýně na umělecké škole. Od té doby jsou uměleckými i životními partnery. Výběr z jejich tvorby je v Centru DOX omezen lety 1972 a 1992. „Zvolili jsme jádro, nejvýznamnější část jejich tvorby, snad s výjimkou začátků. Jsou velmi činní i dnes, ale domníváme se, že z hlediska celkového vývoje současného umění mělo jejich dílo důležité postavení v 70. a 80. letech, protože zapůsobilo na nastupující generaci mladších umělců,“ vysvětlil umělecký ředitel DOX Jaroslav Anděl.

Umělci, kteří prosluli počátkem sedmdesátých let specifickým druhem performance nazývaným „živé sochy“, jsou dnes spojováni s kolorovanými fotografiemi sestavovanými v pravidelném rastru do větších formátů. „Jejich tématem je homosexualita a témata, která jsou spojena s velkoměstským životem,“ přibližuje tvorbu Gilberta a George Jaroslav Anděl. „Žijí v Londýně, v East Endu, a odtud čerpají, v jejích dílech můžeme najít sexualitu, politiku i slang.“

Rozhovor s Jaroslavem Andělem (zdroj: ČT24)

Výstava Gilbert & George: Cesty 1972–1992 bude v Centru DOX k vidění do 2. ledna 2011. Je součástí projektu Decadence Now!, jehož další části je možné si prohlédnout v Galerii Rudolfinum, Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, v brněnském Domě umění a v Západočeské galerii v Plzni.

Gilbert & George: Cesty 1972–1992 - výstava v Centru DOX v rámci projektu Decadence Now!
Zdroj: ČT24/Centrum současného umění DOX
Vydáno pod