StarDance IV „vykoupe“ Hemalu, Kříže, Žilkovou či Langerovou

Praha - První tři řady StarDance… když hvězdy tančí patřily k nejsledovanějším a divácky nejlépe hodnoceným zábavním pořadům České televize. Osm tanečních párů se pokusí získat přízeň i hlasy diváků od 30. října na ČT1 počtvrté. Upoutávky, které se inspirovaly pohybem pod vodní hladinou, slibují, že účastníky nechají „pěkně vykoupat“. Příznivci StarDance se ve čtvrtém pokračování mohou těšit nejen na nové tváře, ale i na novinky v soutěžním programu; moderátory taneční show zůstanou ovšem osvědčení Marek Eben a Tereza Kostková.

Možnost stát se hvězdou tanečního parketu přijali herci Pavel Kříž, Alexander Rašilov, Veronika Žilková a Jitka Čvančarová, hereckou čtveřici doplní bývalý hlasatel ČT Alexander Hemala, „kluk v akci“ Filip Sajler a zpěvačky Monika Absolonová a Aneta Langerová, která v soutěži vystřídala Taťjanu Medveckou. „Myslela jsem, že do StarDance půjdu jako veselý senior. Ukázalo se ale, že jsem pošetilý senior, protože po první pětině tréninků moje koleno najednou řeklo, že takovou zátěž ne,“ vysvětlila herečka, proč musela ze show odstoupit.

StarDance - Mission: Impossible

Ostatní soutěžící jsou odhodlaní ve StarDance vytrvat, i když někteří z nich, pro něž je soutěž taneční premiérou, pobaveně dodávají, že hlavním cílem bude přežít. "Celou dobu, co chodím na tréninky, se vlastně jen bojím. Už od začátku jsem říkal, že je to taková Mission: Impossible. Ale už jsem třeba začal chodit rovně, doufám, že do 30. října začnu i tancovat nebo aspoň napodobovat pohyby, které tanec připomínají," pochlubil se svými drobnými, ale jistými tanečními pokroky například Filip Sajler. Že se dovede otáčet alespoň v kuchyni, dokazoval zatím na obrazovkách ČT v kuchařské show Kluci v akci.

Které hvězdy tančí?

K netanečníkům před prvním tréninkem patřil i „básník“ Pavel Kříž. „Reakcí na mou účast v soutěži bylo většinou zděšení a otázky typu: Máš to zapotřebí? Proboha proč? Nerozumím, zešílel jsi,“ přiznal herec, že StarDance je pro něho hozením do vody, takže upoutávka na čtvrtou řadu možná nebude tak daleko od pravdy. „Mít na to a dělat to není frajeřina, ale nemít na to a zkusit to, to frajeřina je,“ dodává Křížova taneční soupeřka Veronika Žilková. Její tanečník Marek Dědík prý o ní zatím říká, že tančí „jako jeho teta ve tři ráno na plese“.

Nebojte se, máte čeho

Naopak jako ryby ve vodě se v taneční soutěži budou cítit StarDance ostřílení moderátoři Tereza Kostková a Marek Eben. Ten soutěžící ubezpečil, že se mají čeho bát: „Jak už to znám, zkraje to začíná ve velkém stylu, ale když soutěž vstoupí do své poloviny, přichází docela velký tlak. Člověk si neuvědomuje, do čeho leze, ale přeci jen to trvá osm týdnů a některé páry touží, aby už vypadly. Pamatuji si na Jirku Schmitzera, který vypadl až v semifinále. Neviděl jsem šťastnější obličej.“

Výkony soutěžících bude hodnotit porota ve složení Tatiana Drexler, Petra Kostovčíková, která byla v první řadě taneční partnerkou nezapomenutelného Václava Vydry, Zdeněk Chlopčík a umělecký ředitel baletu Národního divadla Petr Zuska.

Čtvrtá řada - osvědčené i nové

O hudební doprovod se opět postará Moondance Orchestra Martina Kumžáka, v prvních kolech zazní v jeho aranžích například písně Michaela Jacksona nebo Beyoncé. „V pátém díle jsme pro společnou choreografii pěti párů vyměnili vídeňský valčík za salzu. Připraveny máme velké úvodní choreografie, do nichž zapojíme i moderátory, a také bonusy v podobě speciálních vystoupení našich soutěžících,“ doplnil programové novinky vedoucí dramaturg pořadu Jan Potměšil.

Diváky čekají i technické premiéry – poprvé se budou moci na StarDance dívat i v HD kvalitě či s vícekanálovým zvukem. Kulisy tanečního studia se přestěhovaly na Barrandov, sledovat show přímo v sále tak bude moci téměř dvojnásobně větší počet lidí než v předchozích řadách. Podle pověřené ředitelky programu Kristiny Taberyové si pořad u obrazovek nenechalo ujít v průměru 1,6 milionu diváků, finálové večery pak přes dva miliony příznivců.

Právě divácká oblíbenost StarDance byla jedním z podnětů ke čtvrtému pokračování. První ročník soutěže ČT odvysílala v roce 2006, vítězem se tehdy stal herec Roman Vojtek. O rok později zvítězil akrobatický lyžař Aleš Valenta; v zatím posledním, třetím ročníku před dvěma lety si vítězství „vytančila“ herečka Dana Batulková.