Ceny Thálie převzali herci Erik Pardus a Simona Stašová

Praha - Herci Simona Stašová a Erik Pardus, tanečnice Nikola Márová, italský tenorista Gianluca Zampieri a operetní pěvkyně Pavla Břínková byli mezi umělci, kteří v sobotu večer v Národním divadle v Praze převzali za své mimořádné jevištní výkony v roce 2007 ceny Thálie. Thálie za celoživotní mistrovství patřily letos mužům - získali je herec Ilja Racek, operní pěvec Václav Zítek a tanečník Jaroslav Čejka. Zvláštní cenu Thálie udělilo kolegium za přínos českému divadelnímu umění člence Národního divadla v Praze Vlastě Chramostové. Cenu pro činoherce do 33 let převzal Michal Čapka.

V oblasti činohry se z křišťálových číší radovala podruhé nominovaná Simona Stašová, která v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami ztvárnila roli Evy Mearové ve hře Neila Simona Drobečky z perníku. V mužské kategorii byl oceněn Erik Pardus za roli Pavla I. ve hře Dmitrije Merežkovského Smrt Pavla I. Exceluje v ní v Městském divadle v Brně a v polovině března za ni dostal už Cenu Alfréda Radoka.

Laureáty Thálie v oblasti opery jsou sopranistka rumunského původu Anda-Louise Bogza za roli Minnie v opeře Giacoma Pucciniho Děvče ze Západu v pražském Národním divadle a italský tenorista Gianluca Zampieri za roli Cyrana v opeře Cyrano de Bergerac, kterou vytvořil v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Z umělců působících v oblasti baletu a pantomimy byla oceněna podruhé nominovaná Nikola Márová za dvojroli Odetty-Odilie v Čajkovského Labutím jezeře ve Státní opeře Praha a potřetí nominovaný (a jednou Thálií už oceněný) Michal Štípa za trojroli v baletu na hudbu Jacquese Brela, Vladimira Vysockého a Karla Kryla Sólo pro tři. Inscenaci uvádí Národní divadlo v Praze.

V oboru operety a muzikálu si prestižní cenu odnesli operetní zpěvačka Pavla Břínková za roli Anhilty v Kálmánově Čardášové princezně na jevišti Hudebního divadla Karlín a Petr Štěpán za úlohu Darryla, kterou vytvořil v muzikálu Čarodějky z Eastwicku v Městském divadle v Brně.

Moderování cen svěřila už potřetí Herecká asociace „plzeňskému Moliérovi“, jak se přezdívá herci, režisérovi a autorovi 14 komedií Antonínu Procházkovi, který sice v 80. letech v pražském Národním divadle šest sezon hostoval, ale v historické budově se podle svých slov objevil jen jako posluchač Divadelní fakulty v roli lesního skřítka v Tylově Tvrdohlavé ženě.

Herecká asociace uděluje ceny od roku 1994, celkem jich spolu s dneškem rozdala 180. Členové čtyř odborných porot letos zhlédli přes 300 inscenací. V nominacích uspěly výrazně moravské scény, devět z dvaceti osobností zabodovalo právě tam. Po třech nominacích mělo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava a Městské divadlo Brno, dvě Komorní scéna Aréna z Ostravy. Mimopražské soubory reprezentovaly ještě Divadlo Antonína Dvořáka z Příbrami, Severočeské divadlo opery a baletu z Ústí nad Labem a Národní divadlo Brno. Výkony vytvořené loni na jevištích pražských scén zaujaly poroty dvakrát v Národním divadle, dvakrát v Divadle Ponec a dvakrát v Hudebním divadle Karlín. Po jedné nominaci měly Divadlo v Dlouhé, Činoherní klub a Státní opera Praha.