Nejlepšími dabéry jsou Zlata Adamovská a Tomáš Juřička

Přelouč - Ceny Františka Filipovského za nejlepší mužský a ženský herecký výkon v dabingu v uplynulém roce získali dnes v Přelouči na Pardubicku herci Zlata Adamovská a Tomáš Juřička. Prestižní ocenění udělovalo rodiště Františka Filipovského již pošestnácté. Záznam slavnostního udílení cen odvysílá ČT2 v sobotu 25. září ve 22:10.

Adamovská cenu dostala za hlasové ztvárnění sestry Beauvierové v americkém filmu Pochyby. Ve filmu roli sestry hrála Meryl Streepová. Juřička byl oceněn za nadabování otce Ranceho v podání Gérarda Jugnota ve francouzském filmu Hvězda salónu. Adamovská ani Juřička se dnešního slavnostního vyhlášení nezúčastnili.

Prezidium Herecké asociace dnes dále udělilo ceny za celoživotní mistrovství v dabingu a do „dabingové síně slávy“ vstoupily Jana Andresíková, Miriam Kantorková a Jiřina Prokšová. Cenu svazu FITES za celoživotní mimořádnou dabingovou tvorbu získal Josef Eismann.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zvláštní cenu Františka Filipovského za mimořádné dabingové zpracování televizních nebo filmových snímků různých žánrů získal desetidílný televizní seriál Mistr a Markétka v překladu Libora Dvořáka z dílny České televize. Cenu Jednoty tlumočníků a překladatelů za mimořádnou kvalitu překladu a úpravu díla si odnesly za práci na čtyřdílném seriálu Vojna a mír Olga Pavlová a Dagmara Čápová.

Ceny za nejlepší dabing se v Přelouči udělují od roku 1995. V nultém ročníku o rok dříve byl in memoriam oceněn i sám František Filipovský. Ceny mají podle pořadatelů zlepšit kvalitu a prestiž českého dabingu a měly by být stimulem pro práci všech, kdo se na této umělecké disciplíně podílejí.

Ocenění za mimořádné dabingové zpracování hodnotného audiovizuálního díla porota přiřkla snímku Saint-Cyr v překladu Gabriely Klikové a v režii Elmara Klosse. Cenu za nejlepší zvuk dabovaného audiovizuálního díla získal film V hlavní roli Pancho Villa. Autorem zvuku byl Radim Štětina, režisérem Janoš Vaculík.

Letos poprvé byla udělena i Cena diváků, o níž rozhodli diváci na internetu. Jejím držitelem se stal Jan Vondráček za herecký výkon v seriálu Mentalista. „Jsem rád, protože pro ty diváky to člověk dělá, aby si poslechli české slovo v amerických, francouzských, německých či ruských filmech,“ komentoval svoje ocenění Vondráček. „Divácká cena by měla do budoucna zatraktivnit a rozšířit povědomí soutěže a vyslyšet hlasy laické veřejnosti,“ uvedli pořadatelé.

Porota letos hodnotila výkony dabérů ve 34 nominovaných titulech, které byly uvedeny v kinech, televizi a videodistribuci od loňského dubna do konce letošního března. Návrhy na udělení cen mohou podávat vyhlašovatelé, porotci, kritici, producenti a distributoři.

Vydáno pod