Jimi Hendrix nikdy nezemřel

Londýn – Na americkém hudebníkovi Jimi Hendrixovi, který je označovaný za nejlepšího kytaristu všech dob, vyrostlo již několik generací rockerů. Jeho hudba je dodnes nevyčerpatelným zdrojem hudební inspirace, Hendrix byl nejen neuvěřitelně zručný, ale hlavně progresivní a novátorský. Rád pracoval s psychedelickými zvuky a hojně využíval elektronické efekty. Tento kytarista své posluchače uměl bavit i jinak, proslavil se barevnými kostýmy, na svůj nástroj hrál nejen rukou, ale i jinými částmi těla, někdy v leže, jindy ji měl za krkem, nebo ji polil benzinem a zapálil. Jeho genialita však byla rázně ukončena 18. září 1970, kdy zemřel, podle některých za záhadných okolností. Bylo mu sedmadvacet let.

Johnny Allen Hendrix se narodil 27. listopadu 1942 v Seattlu sedmnáctileté chudé dívce s indiánskými předky. Oba rodiče byli profesionální tanečníci. Rozvedli se, když bylo chlapci devět. Johnny byl s bratrem svěřen do péče otci, který ho přejmenoval na Jamese Marshala Hendrixe. V šestnácti dostal první akustickou kytaru (v témže roce zemřela matka na cirhózu jater) a krátce nato založil první kapelu The Velvetones, s níž ale dlouho nevydržel. Koncem roku 1965 založil skupinu Jimmy James and the Blue Flames.

Průlom v jeho kariéře přinesl rok 1966, kdy se seznámil s hudebníkem Chasem Chandlerem, který dal Hendrixe v Londýně dohromady s baskytaristou Noelem Reddingem a bubeníkem Mitchem Mitchellem a stal se jejich manažerem. Už první album kapely Jimi Hendrix Experience nazvané Are You Experienced (1967) se dočkalo nadšeného přijetí a bodovalo v hitparádách. Následující rok odjela kapela na druhé turné do USA, kde si posléze Hendrix v New Yorku zařídil nahrávací studio Electric Ladyland - stejně pojmenoval i dvojalbum, jež se stalo poslední deskou slavného tria.

V roce 1969 odešel z kapely Redding a Hendrix pak založil s baskytaristou Billy Coxem a dalšími hudebníky skupinu Band of Gypsys. S některými z nich hrál už v srpnu 1969 na legendárním festivalu Woodstock, který Hendrix uzavřel americkou hymnou, ovšem znetvořenou na protest proti válce ve Vietnamu. Toto vystoupení je jedno z nejlegendárnějších rockových koncertů vůbec.

Poslední koncert odehrál Hendrix 6. září 1970 na německém ostrově Fehmarn. Dvanáct dní nato v Londýně zemřel. Podle lékařské zprávy se udusil zvratky ve spánku po požití velkého množství alkoholu a prášků na spaní. Původně se uvádělo, že Hendrix zemřel během převozu do nemocnice, ovšem pravdou je, že byl již mrtvý, když pro něj záchranáři přijeli. Dodnes se ale spekuluje, zda šlo o nešťastnou náhodu, sebevraždu, či dokonce vraždu.

Vydáno pod