Planeta Eden - po stopách Neználka vesmírem rudých hvězd

Praha - Po Domě umění města Brna i pražská galerie DOX představuje svět zítřka očima komunistických vizionářů. Putovní výstava s názvem Planeta Eden předkládá futuristické vize v umění a populární kultuře poválečného Československa, konkrétně pak v letech 1948–1978. Jak se do představ o budoucnosti promítlo dobývání vesmíru a komunistická ideologie, mohou zájemci zjistit od 16. září do 29. listopadu.

Vědecký a technologický pokrok, kterého společnost v padesátých a polovině šedesátých let dosáhla, byl jen jedním z mnoha dějů, jež komunistická moc využila jako propagandistickou zbraň. Vypouštění prvních sovětských kosmických družic a lety do vesmíru měly obyvatele východního bloku přesvědčit, že v roce 2000 budeme na Měsíc létat běžně. Již 60. léta sice ukázala, že propagované představy zůstanou nadlouho nerealizované; po snech v rukou komunistické ideologie však zbyly romány, obrazy, filmy. Planeta Eden tak představuje budoucnost, která se nestala.

Boom vědeckofantastického žánru přinesl přelom 50. a 60. let i v Československu. A právě estetiku utopických vizí si bere výstava za své téma. Dobové pojetí budoucnosti rozděluje do několika bloků a představuje v knižních a časopiseckých ilustracích, filmu a designu. Zajímá se také o jeho vliv na tehdejší výtvarné umění a architekturu.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Významný prostor na výstavě získávají exponáty určené dětem. Právě na ně také tehdejší produkce dominantně cílila. Časopisy jako Věda a technika mládeži rutinně přinášely obrazy světa za padesát, sto let, komunistické Československo také vehnalo do dětských knihovniček Neználkovy příhody. Ilustrace vědeckofantastické literatury pak v DOXU reprezentují například díla Zdeňka Buriana, Teodora Rotrekla a Františka Škody.

Specifickou reflexi vesmíru rudých hvězd v DOXu zastupuje tvorba Jiřího Černického, Víta Soukupa a Adama Vačkáře. Jmenovaní autoři se výtvarně realizují tzv. retrofuturismem. Ve svých pracích se vracejí do dob socialismu a zpracovávají nikdy nenaplněné představy o budoucnosti, jež se mezitím stala naší současností.

V souvislosti s výstavou proběhne v centru DOX 29. září v 18 hodin také panelová diskuse „Vzpomínky na budoucnost“. Její téma zůstává věrné výstavě. Diskutující budou hovořit o příslibech komunistické utopie i o mylných představách o dobývání vesmíru. Hlavním hostem bude zřejmě nejznámější představitel české sci-fi literatury Ondřej Neff.

Vydáno pod