Léčba divadla prostřednictvím spílání publiku

Praha - Pražské Divadlo Komedie zítra otvírá novou sezonu - po české a německé bude ta letošní patřit Rakousku. Hru Petera Handkeho „Spílání publiku“ režíroval Dušan Pařízek. První uvedení Handkeho hry v roce 1966 ve Frankfurtu nad Mohanem způsobilo jeden z největších evropských divadelních skandálů. Od té doby si i české publikum na leccos zvyklo - těžko ale říct, jestli ustojí otevřenou konfrontaci s herci.

Podle režiséra hra rozhodně není samoúčelná: „Nutí divadelníky zamyslet se sami nad sebou a stejně tak k tomu nutí lidi, je to jedna velká výzva, jeden velký apel - jakou máme funkci, jakou funkci má náš život?,“ odhaluje aktuálnost hry její režisér Dušan Pařízek.

Text Spílání publiku poprvé režíroval Clause Peymanna ve Frankfurtu nad Mohanem 8. června 1966. Podle divadelníků cílem není samotné spílání respektive velkolepý verbální útok, kterým hra vrcholí, nýbrž zkoumání funkce divadla ve společnosti, pro kterou vzniká. Handke vyzývá k otevřené konfrontaci a přímé účasti každého, komu už nestačí jen z bezpečné vzdálenosti pasivně přijímat zážitky z druhé ruky.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

RAKOUSKÁ SEZÓNA 2010 / 2011 s podtitulem „Analýza rozkladu“ začíná v pátek 10. září 2010 premiérou inscenace SPÍLÁNÍ PUBLIKU 2010.

Divadlo Komedie

Mezi třicátými a čtyřicátými léty v divadle působil herec a ředitel Vlasta Burian. Od roku 1950 patřilo pod nově založená Městská divadla pražská spolu s divadly Komorním a ABC. V sedmdesátých letech v jeho budově sídlilo Divadlo Jiřího Wolkera, poté bylo uzavřeno a rekonstruováno. Otevření se dočkalo až v roce 1991 jako Divadlo K, o tři roky později navázal na Burianovu tradici s názvem Komedie. Roku 2002 se odtrhhlo od MDP a od té doby funguje ve správě Pražského komorního divadla, s.r.o.

Divadlo se soustředí hlavně na současnou českou, rakouskou a německou dramatiku či na její předobrazy a východiska nebo hry překračující rámec klasického činoherního divadla. Žádný stálý herecký soubor nemá.

Divadlo získalo několik ocenění, v roce 2007 se dočkalo označení Divadlo roku

Cena Alfréda Radoka, ženský herecký výkon roku 2004 - Daniela Kolářová

Cena Alfréda Radoka, mužský herecký výkon roku 2006 - Martin Finger

Cena Alfréda Radoka, mužský herecký výkon roku 2007 - Martin Finger

Cena Alfréda Radoka, inscenace roku 2007 - Proces

Cena Alfréda Radoka, divadlo roku 2007

Cena MAX, inscenace – Světanápravce

V současné době se profiluje Divadlo Komedie zřetelně i ve středoevropském kontextu – účast na mezinárodních festivalech - např. Salzburském festivalu, mezinárodním divadelním festivalu Theaterformen v Hannoveru či festivalu Neue Stücke aus Europa ve Wiesbadenu a hostování na významných zahraničních scénách např. Divadlo Deutsches Schauspielhaus in Hamburg, Deutsches Theater Berlin aj.