Město kultury 2015: Otevřete si Plzeň. Ostravě chyběl hlas

Plzeň – Jásot i slzy doprovázely vyhlášení Evropského hlavního města kultury 2015. Titulem se společně s belgickým Monsem bude pyšnit Plzeň. Západočeské metropoli dala mezinárodní porota přednost před Ostravou, druhým městem, které na titul kandidovalo. Podle předsedy poroty Sira Roberta Scotta bylo hlasování jedenácti členů poroty tak těsné, jak jen může být. "Jsem si vědom, jaká radost zavládne v jednom městě a jaké zklamání a deziluze ve městě druhém. Skutečně na nás projekt Ostravy silně zapůsobil, doufám, že vláda podpoří její činnost, plány a sny. A také doufám, že Plzeň nalezne způsob, jak konstruktivně s Ostravou spolupracovat," uvedl ve své řeči Scott.

„Plzeň by se možná mnohem méně radovala, kdyby věděla, jak těsné to rozhodnutí bylo. Dilema nešlo jen napříč komisí, ale i každým z nás, kteří jsme hlasovali. Bylo to skutečně o jeden hlas,“ potvrdil místopředseda poroty Roman Bělor. Plzeňské zástupce těsný rozdíl nepřekvapuje, shodují se, že Ostrava byla rovnocennou konkurencí.

„Ostrava byla velmi silný soupeř. V žádném případě jsme ji nepodceňovali,“ prohlásila například Helena Knížová, vedoucí odboru kultury plzeňského magistrátu. "Určitě kvalitní a nadšený tým složený z odborníků mnoha profesí, kvalitní program a originální prezentace," dodala, co podle ní zajistilo Plzni vítězství.

"Ten titul si zaslouží…

… každé město, které má tak osvícenou radnici, že se vůbec rozhodne jít od kultury jako prvku, který bude základním zdrojem rozvoje. A proto by si ho zasloužila i Ostrava nebo Hradec Králové, ale vítěz může být jen jeden, tak to prostě je. (…) Samozřejmě se spoluprací s Ostravou počítáme, tak jako počítáme s Monsem. Nabídli jsme prostor i pro Hradec Králové. /Yvonna Kreuzmannová, umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015/

Ostrava je zklamaná, ale nevěší se

Bělor je přesvědčen, že Ostrava svou sílu v příštích letech ještě ukáže a bude v realizaci svých projektů pokračovat, jak koneckonců obě města přislíbila. Stejnou podporu vyjádřil poraženému městu ještě před vyhlášením výsledků i ministr kultury Jiří Besser. „Oba projekty byly úžasné. Je mi upřímně líto města, které bude druhé,“ přiznal.

Útěšná slova ale moravskoslezskému městu příliš nepomohla. Při oznamování výsledku zasáhla dav na ostravském Masarykově náměstí vlna smutku a zklamání. "Jsme nešťastní, nejen my jako tým, ale pravděpodobně i tisíce Ostraváků, kteří nám drželi palce," přiznala bezprostřeně po vyjádření komise Kateřina Ondřejková z dramaturgické rady projektu. Nicméně Ostrava je rozhodnutá slíbené projekty realizovat a Evropě dokázat, že v ní má své místo.

Titul - prestiž i peníze

Porota ministrovi Plzeň na titul Evropského hlavního města pouze doporučuje, Besser by doporučení mohl odmítnout. „Dosud se to ale ještě nikdy nestalo,“ dodal Robert Scott. A je velmi nepravděpodobné, že by Česká republika byla první. Titul Plzni oficiálně udělí rada ministrů kultury Evropské unie v květnu 2011.

Titul znamená také příslib finanční podpory od státu a Evropské unie na investice do kulturních projektů. Plzeň bude mít nárok zhruba na 1,5 milionu eur (asi 37 milionů korun) z evropských zdrojů. Částka bude městu poskytnuta podle pravidel projektu krátce před začátkem akce, tedy na konci roku 2014 za předpokladu, že město dodrží závazky přijaté v době rozhodování.

Mezi klíčové projekty Plzně patří revitalizace pivovaru Světovar, kde vznikne „kulturní fabrika“ - multižánrové centrum pro kulturní aktivity, a Muzeum designu a životního stylu. V plánu je také výstavba nové budovy Západočeské galerie, výstavba nové divadelní budovy, postupná revitalizace nábřeží čtyř plzeňských řek včetně volnočasového areálu Štruncovy sady. „Výsledky uvidíme nejspíš už příští rok. S některými investičními projekty, jako je třeba nové divadlo, musíme začít co nejdřív,“ podotýká plzeňský primátor Pavel Rödl.Celkový rozpočet projektů je 2,59 miliard korun, z toho 1,72 miliard na investiční projekty a 875,6 milionů na neinvestiční.

Vydáno pod