Koňský aristokrat Železník musel být utracen

Praha - 22. prosince 2004 skončil příběh jednoho z nejslavnějších českých dostihových koní Železníka. Koně, jehož jméno je pevně spojeno s žokejem Josefem Váňou, který s ním čtyřikrát vyhrál slavnou Velkou pardubickou, což se zatím žádnému jinému koni nepodařilo.

Železníkova kariéra málem skončila dřív, než skutečně začala 

Železník se narodil v roce 1978 ve slovenském Šamoríně a v říjnu 1979 ho koupila za sto dvacet tisíc korun stáj Agrochemického podniku ve Slavkově u Brna. Zde ale jeho kariéra málem skončila dřív, než skutečně začala. Železník se po nevýrazné první závodní sezoně zranil ve výběhu a výsledkem bylo vypadávání kolena na zadní noze. O to, že neskončil na jatkách, se nejvíce zasloužil tamní trenér Josef Miška, který trpělivou léčbou koně problémů s kloubem zbavil.

Železník v sedle s Josefem Vaňou hýbal historickými tabulkami

V roce 1982 ho Miška nabídl právě Váňovi, který sháněl koně pro svého kolegu, a Železník putoval do Světlé Hory. Cesty Železníka a Váni, jemuž byl svěřen, se trvale spojily v roce 1987 a ještě téhož podzimu začala nová dvojice hýbat historií Velké pardubické, kterou spolu vyhráli v letech 1987-1989 a naposledy v roce 1991. Slavný kůň poté trávil dostihový důchod ve stájích ve Světlé Hoře, v souvislosti s věkem však měl řadu zdravotních problémů a 22. prosince 2004 byl utracen.