Narodil se vynálezce slepeckého písma Louis Braille

Paříž/Praha - Své originální slepecké písmo, které nebylo dosud překonáno, vynalezl Louis Braille ve svých 16 letech. Za svůj krátký, pouze třiačtyřicetiletý život ale mnoho slávy nezažil a vítězného světového tažení svého písma pro nevidomé se nedočkal. Dnes je ovšem nazýván Gutenbergem slepců. Narodil se 4. ledna 1809. Ve třech letech si Louis Braille nožem poranil oko, druhé oko bylo později postiženo zánětem a po dvou letech od nehody malý Louis úplně oslepl. V deseti letech nastoupil do pařížského Národního ústavu pro mladé slepce, kde po dokončení studií kvůli svým mimořádným vědomostem zůstal pomocníkem učitele a později učitelem. Současně zastával také varhanické místo v blízkém kostele.

Ve svých šestnácti letech navrhl první vzorky svého speciálního slepeckého písma. O dva roky později o něm referoval ve spise pojmenovaném Návod, jak slova, hudbu a církevní zpěvy psát pomocí bodů. Konečnou formu svému písmu dal v roce 1834.

V roce 1850 se písmo začalo používat právě na té škole, na které se z žáka stal Braille učitelem. Oficiálně bylo písmo ve Francii uznáno v roce 1854, tedy dva roky poté, co Braille 6. ledna 1852 zemřel v Paříži na tuberkulózu.

Písmo vzniklo úpravou vojenského systému

Vznik Braillova písma umožnil plnou gramotnost nevidomých. Braille písmo vytvořil úpravou francouzského vojenského systému umožňujícího čtení za tmy. Písmo má zvláštní znaky pro interpunkce i pro velká písmena, je ho možné použít ve všech jazycích. Braille navíc vytvořil základní kódy pro matematické symboly a hudební zápis.

První knihu pro slepé vydal Braille již v roce 1829. Dnes je slepecké písmo povinně umístěno na lécích nebo ve výtazích. Ve světě je asi 160 milionů zrakově postižených osob, z čehož je 37 milionů slepých.