Vánoční tsunami v Indonésii si vyžádalo skoro čtvrt milionů obětí na životech

Jakarta - Na Štěpána, druhý svátek vánoční, 26. prosince 2004 v 01:58 SEČ (07:58 místního času) vzniklo u severozápadního pobřeží indonéského ostrova Sumatry mohutné zemětřesení o síle devět stupňů Richterovy stupnice, které bylo dokonce pátým nejsilnějším zemětřesením od dob, kdy se otřesy vědecky měří. Celkem si tato přírodní katastrofa vyžádala přes 230 tisíc obětí na životech, mezi nimiž byla spousta cizinců, kteří v teplých krajích trávili Vánoce. Do Česka se už nevrátilo osm lidí.

Posun tektonických desek v pásu dlouhém přes 1000 kilometrů a širokém 100 kilometrů posunul mořské dno o dvacet metrů horizontálně a pět metrů vertikálně. Uvedl do pohybu miliony tun vody a vyvolal mořskou vlnu, tzv. tsunami, která se šířila celým Indickým oceánem rychlostí až 700 kilometrů za hodinu. Katastrofa zasáhla 11 zemí, kromě nejbližší Indonésie zasáhla Thajsko, Indii, Srí Lanku a dosáhla i do východní Afriky.

Na Srí Lance zdevastovala zejména východní a jižní pobřeží ostrova. Na pobřeží se ničivá vlna zvedla až do výšky deseti metrů a v závislosti na tvaru terénu pak s brutální silou pronikla až dva kilometry hluboko do vnitrozemí. V důsledku cunami zahynulo na Srí Lance 50 tisíc lidí, nejvíce mimo Indonésii. Počet obyvatel, kteří přišli o přístřeší, byl odhadován na milion. Vlna cunami zapříčinila i největší železniční neštěstí v dějinách železniční dopravy: na trati Kolombo - Galle smetla rychlík s 1500 cestujícími.

V Thajsku zahynulo na 5400 lidí včetně 2248 cizinců 37 různých národností. Ze západních zemí zaznamenaly v oblasti nejvíce obětí Švédsko (543) a Německo (537); na seznamu postižených států je rovněž mimo jiné Finsko, které přišlo o 167 občanů, Švýcarsko (91), Francie (90) a Česko (8).

  • Tsunami v Indonésii v roce 2004 zdroj: Wikipedia.org
  • Tsunami v Indonésii v roce 2004 zdroj: Wikipedia.org