Zemřel novinář a dlouholetý člen ČSSD Přemysl Janýr

Praha - Přemysl Janýr byl označován za prototyp sociálního demokrata, členem této strany se stal již v roce 1945. Spolupodílel se na obnovení sociální demokracie a jejího tisku v listopadu 1989. Od roku 1993 rovněž působil jako nezávislý publicista a přispíval do řady českých deníků. Janýr se narodil v roce 1926 v Bratislavě, po válce vystudoval v Praze Vysokou školu politickou a sociální. Po nástupu komunismu se ovšem stal nepřítelem režimu a v roce 1949 byl zatčen, obviněn z velezrady a špionáže a odsouzen k deseti rokům vězení. Na svobodu byl podmíněně propuštěn o šest let později a v roce 1965 byl rehabilitován. Po srpnu 1968 emigroval do Rakouska, kde prožil následujících 21 let.

V exilu nadále aktivně politicky působil a vybudoval si velmi úzké kontakty s rakouskou sociální demokracii, které využil při obnovování ČSSD po listopadu 1989.

Přemysl Janýr zemřel v roce 1998, necelý rok po jeho smrti mu tehdejší prezident Václav Havel udělil za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka.