Legenda o Jánošíkovi je stále živá

Terchová - Legenda o Jánošíkovi začala vznikat 25. ledna 1688, kdy byl právě narozený Juraj Jánošík pokřtěn v malém kostele blízko místa jeho rodiště Terchové. Podle zápisů v matrice byl nejmladším z pěti dětí. V devatenácti letech se nechal naverbovat povstalci Františka Rákocziho II. a bojoval s nimi proti Habsburkům. Po potlačení povstání na rebelii rychle zapomněl a vstoupil do císařského vojska.

Ve strážním oddíle na Bystřinném zámku poznal vězně Tomáše Uhorčíka, který byl zbojníkem a jemuž Jánošík údajně dopomohl k útěku. V roce 1710 z armády odešel a později se připojil k Uhorčíkově družině. Jeho zbojničení trvalo jen rok a půl byl chycen dvakrát, ale poprvé se mu podařilo utéct. V březnu 1713 byl chycen a souzen za loupeže a vraždu faráře a odsouzen k pověšení za levý bok na hák. Juraj Jánošík nevyzradil ani jednoho ze svých druhů a to byl patrně první krok ke vzniku legendy.

Postupem doby se legenda o čestném a spravedlivém zbojníkovi dostala do povědomí Slovenského národa, do jeho literatury výtvarného umění, hudby i filmu.

Vydáno pod