Pumové útoky na Bali si vyžádaly 202 mrtvých

Jakarta - Při teroristickém atentátu na indonéském ostrově Bali zahynulo nejméně 202 lidí, většinou zahraničních turistů, a zraněno bylo dalších asi 300 lidí. Dva silné výbuchy otřásly v noci zábavní čtvrtí na pláži Kuta. Zvlášť ničivý byl výbuch nálože umístěné v automobilu před turisty hojně navštěvovaným nočním klubem Sari. Třetí exploze se ozvala poblíž honorárního konzulátu USA, ale nezpůsobila žádné škody.

Atentát provedla podle vyšetřovatelů regionální islamistická organizace Jemaah Islamiyah (JI), která je napojena na teroristickou síť Al-Káida. K atentátu se přihlásila 7. listopadu 2002. Organizace má na svědomí více krvavých útoků.

Organizaci založili v roce 1993 muslimští duchovní Abu Bakar Bashir a Abdullah Sungkar. Organizace vyvíjela politickou i charitativní činnost a až do atentátu na Bali v říjnu 2002 indonéské úřady pro nedostatek důkazů o teroristických aktivitách odmítaly vůči JI zasáhnout. Seskupení má své kořeny v muslimském nacionalistickém hnutí působícím koncem 40. a začátkem 50. let, které usilovalo o posílení islámu v sekularizované Indonésii. USA po útoku zařadily JI do svého seznamu teroristických organizací.

Samotný útok spáchalo osmičlenné komando, za účast na atentátech bylo uvězněno celkem 33 osob; zatýkání začalo hned v listopadu 2002, první proces začal v květnu 2003 a jako první byl souzen „usměvavý terorista“, mechanik Amrozi bin Nurhasyim, který nakoupil tunu chemických produktů.

Za podíl na útocích byly vyneseny tři tresty smrti: na jeho vykonání čekají Amrozi, bratr dvou dalších klíčových účastníků atentátu Aliho Imrona (alias Alik, doživotí) a Mukhlase (alias Ali Gufron, odsouzen k trestu smrti), a „mozek“ teroristické skupiny Imam Samudra. Všichni tři muži odsouzení k trestu smrti se k činu přiznali.