V Pekingu zemřel Mao Ce-tung

Peking - Mao Ce-tung, čínský politik a předseda Ústředního výboru Komunistické strany Číny v letech 1943 až 1976 je považován za zakladatele komunistického čínského státu. Svým vlastním pojetím marxismu, který přepracoval v maoismus, přinesl zemi politickou destabilizaci a hospodářský krach. Ačkoli i dnes považují miliony Číňanů Mao Ce-tunga za výtečného vůdce a je stavěn do pozice boha, patří tento politik mezi nejvražednější státníky dvacátého století. V důsledku jeho socialismu zemřelo více jak 70 milionů lidí. Mao Ce-tung zemřel 9. září 1976 na infarkt. Jeho tělo bylo poté balzamováno a vystaveno.

Mao Ce-tung se narodil 26. prosince 1893 v provincii Chu-nan. Absolvoval učitelskou školu a pracoval jako knihovník. V roce 1921 pomáhal založit Komunistickou stranu Číny a od roku 1928 stál ve vedení revoluční vlády na jihu země, která vedla válku proti Kuomintangu. Ve 30. letech byl pak jedním z vůdců Dlouhého pochodu, který ho přivedl do čela komunistické strany.

Stal se tedy generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny a po vzniku Čínské lidové republiky v roce 1949 byl do roku 1959 jejím předsedou.

Jeho realizace socialismu pomocí taktiky „velkého skoku vpřed“ a kulturní revoluce přinesla zemi ekonomické problémy. Po naprostém krachu Mao odstoupil ze všech státních funkcí, zůstal však předsedou strany a zachoval si zásadní vliv.

V 70. letech lékaři Mao Ce-tungovi zjistili nevyléčitelnou sklerózu míšních nervů. Přenechal tedy svůj rozhodný vliv své manželce Ťiang Čching a jejím spolupracovníkům. V roce 1976 ho postihly tři infarkty a na poslední z nich zemřel.

Vydáno pod