Zemřel otec „jůheláků“ Stanislav Holý

Praha - Barevnost, poetičnost a osobitý rukopis. To charakterizovalo kresby malíře, grafika a ilustrátora Stanislava Holého. Otec „jůheláků“ zemřel 14. srpna 1998 v 55 letech. Od roku 1960 se pražský rodák Holý věnoval kreslenému humoru s výrazným filozofickým, metaforu využívajícím podtextem, lyrickým rukopisem a jasnou, radostnou barevností. Hrdinou jeho humoru publikovaného v časopisech i knižně byla postava pana Pipa, který glosoval současné dění ve světě.

Po dokončení studií na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v roce 1971 spolupracoval Holý s divadelními tvůrci i Československou televizí na výtvarné podobě pořadů pro děti. Nejznámějším se stalo Studio Kamarád, pro než Holý vytvořil nejen scénu, ale především svérázné loutky hlavních protagonistů: Jů, Hele a Hary Šoumen se objevovali na televizní obrazovce každý týden. Šestadvacet let příhod těchto figurek přivedlo autory textů Jiřího Chalupu a Miloslava Doubravu v roce 2006 k vydání Velké knihy Jů a Hele, která je bohatě doprovázena Holého kresbami. 

Holý se věnoval i volné tvorbě, pravidelně vystavoval doma i v zahraničí. V roce 1997 výtvarně zpracoval pavilon dlouhodobě nemocných dětí v pražské Thomayerově nemocnici. Nezanedbatelná byla i jeho spolupráce s autory učebnic matematiky, které vycházely postupně pro všechny ročníky základní školy i pro předškolní děti.