Zemřel klavírista a hudební publicista Václav Holzknecht

Praha - Profesor Václav Holzknecht byl znám široké veřejnosti jako neúnavný organizátor hudebního života a charismatický popularizátor hudby. Byl také výborným klavíristou a dlouholetým profesorem a ředitelem Pražské konzervatoře. V posledních letech života se Holzknecht, který zemřel 13. srpna 1988, stal velmi populárním díky televizní obrazovce. Jeho pořady „Obrazy z dějin české hudby“ a „Profesor Holzknecht vypravuje“ dokázaly k hudbě přilákat mnoho diváků a patří dodnes k zlatému fondu České televize.

Holzknecht se narodil 2. května 1904 v Praze. Vystudoval souběžně práva a klavírní oddělení konzervatoře. V roce 1942 byl přijat jako profesor na Pražskou konzervatoř a zároveň byl pověřen správou ústavu. Do té doby pracoval jako úředník na ministerstvu financí a hudbě se věnoval ve volných chvílích. V roce 1946 byl jmenován ředitelem konzervatoře a zůstal jím až do roku 1970. Poté tři roky řídil operu Národního divadla v Praze.

Tím však jeho činnost zdaleka nekončila. Šestnáct let byl předsedou festivalového výboru Pražského jara, na jehož založení se roku 1946 aktivně podílel. Z jeho iniciativy se uskutečnily ročníky zaměřené na českou hudbu, na hudbu 20. století nebo na dílo W. A. Mozarta. Kromě toho předsedal Společnosti Bohuslava Martinů, vedl mnoho porot prestižních domácích i zahraničních interpretačních soutěží.

Všestranný hudební znalec, kritik a publicista napsal řadu knih o osobnostech české a světové hudby. Byl životopiscem Jaroslava Ježka, s kterým se přátelil a jehož díla také mnohdy jako první interpretoval. K dalším osobnostem, jejichž biografie sepsal, patří například Bedřich Smetana, Ema Destinnová, Iša Krejčí, Bohuslav Martinů, Maurice Ravel, Franz Schubert či Claude Debussy.

Vydáno pod