Narodil se otec moderních počítačů Alan Turing

Londýn - Fenomenální britský matematik, logik, neurolog, šikanovaný školák i válečný hrdina. To vše byl vědec Alan Turing. Během svého života položil základy moderním počítačům i celé informatice, studoval možnosti lidské a umělé inteligence, za druhé světové války se podílel na rozluštění nacistické Enigmy. Narodil se 23. června 1912 v Londýně. Turingův otec byl pracovníkem státní správy v Indii (tehdy britské kolonii), a proto Turing trávil své anglické dětství především ve společnosti chův a vychovatelů. Během středoškolských studií byl častou obětí šikany. Životní zálibou se mu stala technika a přírodní vědy, vystudoval univerzitu v Cambridge a od třicátých let zde také vyučoval.

V téže době rovněž zúročil své geniální matematické a fyzikální nadání a v roce 1936 přišel s myšlenkou abstraktního modelu číslicového počítače, pro který se vžil název Turingův stroj. Spolu s ním vzniká i teoretická informatika, nový vědecký obor zkoumající potenciální schopnosti počítačů.

Turingových schopností za druhé světové války využívala také britská vláda. Vědec se podílel na rozluštění principu tehdy nejdokonalejšího šifrovacího stroje - německé Enigmy. Podle mnohých historiků pomohlo rozluštění kódu používaného nacistickou armádou k úspěchu spojeneckých sil ve druhé světové válce a následné porážce Adolfa Hitlera.

Po druhé světové válce odešel Alan Turing z Cambridge na univerzitu v Manchesteru, kde zkonstruoval pravděpodobně první programovatelný elektronický počítač na světě. Později se zabýval vztahem mezi počítači a lidskou nervovou soustavou, výrazně se zasloužil i o rozvoj neurologie. Na základě tohoto bádání vytvořil „Turingův test“, který poměřuje lidskou a umělou inteligenci.

Alan Turing zemřel za záhadných okolností v necelých 42 letech 7. června 1954 na otravu kyanidem draselným. Motiv jeho smrti nebyl dodnes vyjasněn, vedle nešťastné náhody při jednom z pokusů se spekuluje i o sebevraždě. Turing totiž trpěl silnými depresemi, jež mu přivodila léčba, kterou byl přinucen podstoupit, aby se „vyléčil“ ze své homosexuality.

Od roku 1966 je na vědcovu počest Asociací výpočetní techniky každoročně udělována Turingova cena za technický přínos informatice.