Zahynul Robert Kennedy

Los Angeles - Populární americký senátor Robert (Bobby) Kennedy se stal dalším z rodiny Kennedyů, ke kterému nebyl osud nakloněn. Dne 4. června 1968 byl krátce po projevu v hotelu Ambasador v Los Angeles, kde se konaly demokratické primárky, postřelen do hrudi palestinským útočníkem Sirhánem Bišárem Sirhánem. Bobby Kennedy posléze na následky zranění zemřel, a to v pouhých 42 letech.

Robert Francis Kennedy se narodil 20. listopadu 1925 v Bostonu ve státě Massachusetts v rodině multimilionáře a diplomata irského původu. Téměř hned po studiích práv na Virginské univerzitě se začal věnovat politice. Nejprve pracoval v týmu Joea McCarthyho a později šéfoval výboru, který vyšetřoval nelegální praktiky okolo odborového hnutí. Později vedl prezidentskou kampaň svého bratra Johna a v jeho vládě zastával do září 1964 pozici ministra spravedlnosti.

V roce 1968 se Robert Kennedy rozhodl kandidovat na post prezidenta. Vystupoval proti rasové diskriminaci, prosazoval smlouvu o nešíření jaderných zbraní, navrhl koncept nové politiky vůči Latinské Americe a poukazoval na nemorálnost a nesmyslnost vietnamské války. Svého možného zvolení se však Robert Kennedy nedočkal.

Robert Kennedy je pohřben na Arlingtonském národním hřbitově ve Washingtonu.

Vydáno pod