Navždy odešel Richard Nixon

Washington - Richard Milhous Nixon, jediný americký prezident v historii Spojených států, který na svůj úřad rezignoval, zemřel 22. dubna 1994. Během dvou nedokončených období v Bílém domě se mu podařilo normalizovat do té doby neexistující vztahy USA s Čínskou lidovou republikou a podepsat smlouvu o omezení strategických útočných zbraní SALT 1 s někdejším SSSR. Jeho politické úspěchy ale zůstávají ve stínu aféry Watergate, která ho nakonec stála prezidentské křeslo.

Nixon úspěšně kandidoval na post amerického prezidenta v roce 1968. Jako republikánský kandidát uhájil své místo i v druhém funkčním období. Jeho síla ležela na poli mezinárodní politiky. Nixon začal nejprve snižovat počet amerických vojáků ve Vietnamu. V roce 1973 se mu je dokonce podařilo stáhnout úplně. Nixonova éra představovala mírové soužití se Sovětským svazem a uvolnění Studené války. Nixon byl také prvním prezidentem, který navštívil nejen svého východního rivala, ale také zavítal do Číny.

Americký tisk však odhalil, že v předvolebním boji v roce 1972 bylo s Nixonovým vědomím umístěno odposlouchávací zařízení do ústředí konkurenční Demokratické strany. Po skandálu, který vešel do politických dějin jako aféra Watergate, byl prezident nucen 9. srpna 1974 na svůj úřad rezignovat.

Po abdikaci se Nixon stáhl z politiky a věnoval se psaní memoárů. Teprve v polovině 80. let se alespoň částečně vrátil k politické práci. Začal publikovat svá stanoviska k aktuálním mezinárodním problémům a radit v některých politických otázkách prezidentům Reaganovi a Bushovi. Počátkem 90. let se stal čestným předsedou amerického Fondu pro demokracii a rozvoj. Bylo mu 81 let, když 22. dubna 1994 v New Yorku podlehl následkům mozkové mrtvice.