Zpravodajský web ČT24

V Íránu se ozvaly výbuchy. NYT píší o zásahu letecké základny, podle zdrojů z Teheránu šlo o infiltraci

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, informovala íránská média. Země podle nich aktivovala protivzdušnou obranu a pozastavila v některých částech země letištní provoz. Podle deníku The New York Times (NYT) měl útok cílit na leteckou základu, Írán navíc hlásí drony také ze severní oblasti u města Tabríz. Stanice ABC News s odvoláním na amerického představitele uvedla, že izraelské rakety zasáhly blíže nespecifikovaný cíl v Íránu. Jeruzalém se k útoku nevyjádřil. Podle zdrojů z Teheránu nebyl původ útoku zahraniční.

Lidé s fotovoltaikou snížili podle analýzy odběr ze sítě až o desítky procent

Před pořízením fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla si lidé nejčastěji kladou otázku: kolik se těmito technologiemi dá ušetřit? Jedna z energetických společností analyzovala spotřebu bezmála dvou a půl tisíce svých zákazníků. Výsledkem je, že se střešními panely lidé nejčastěji snížili odběr ze sítě o dvacet až čtyřicet procent.

Miliarda Indů volí. Módí sází na hospodářský boom, dráždí Čínu a koketuje s Ruskem

V Indii odstartoval šestitýdenní volební maraton, při němž skoro miliarda lidí rozhodne o složení tamní dolní komory parlamentu. Jasným favoritem je nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího. Během dekády u moci se Módímu podařilo dostat Indii mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa a učinit z ní globální velmoc, která směle konkuruje Číně a udržuje pragmatické vztahy s Ruskem. Módího vládu nicméně poznamenaly útoky proti muslimům, sílící nezaměstnanost mezi mladými a omezování nezávislých médií. Opozice se proto před volbami spojila v široké nesourodé alianci, a to s jediným cílem: nedovolit Módímu třetí funkční období v řadě.

ŽIVĚ: Poslanci měli schvalovat novelu o haváriích na řekách, program schůze ale zřejmě změní

Závěrečné hlasování o novele vodního zákona zřejmě odloží poslanci na jindy. Původně měli třetí čtení na programu pátečního jednání, koaliční kluby ho ale chtějí přesunout na jindy a upřednostnit první čtení některých předpisů v čele s energetickým zákonem. Ještě před hlasováním o změně pořadu si ale vzal slovo předseda opozičního ANO Andrej Babiš a začal hovořit o migraci, k níž měla sněmovna ve čtvrtek mimořádnou schůzi. Kromě energetiky by mohlo v pátek dojít na zákon o veřejných kulturních institucí a na opatření proti praní špinavých peněz, možná začnou poslanci projednávat i pravidla o lobbingu.

Většina migračního paktu je problémová, míní Peksa. Podle Vondry chybí návratová politika

Nový migrační pakt má k dokonalosti daleko, shodli se v pořadu ČT Události, komentáře vládní a opoziční politici. Podle místopředsedy ODS Alexandra Vondry opatření migrační proud nezastaví, v normě navíc chybí klíčová návratová politika. Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) se obává, že pro běžence může norma fungovat jako pozvánka. Místopředseda hnutí STAN Jan Farský je nicméně přesvědčen, že jde o pozitivní krok vpřed, i když zůstává „na půl cesty“.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 10:14

    Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně o 29 procent více a o 20 procent méně než v roce 2019 před vypuknutím pandemie covidu-19.

  • 10:06

    V Polsku byli zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl litevský prezident Gitanas Nauséda. Volkova přepadli v březnu v blízkosti jeho bydliště ve Vilniusu. Podle litevských vyšetřovatelů stojí za útokem zřejmě Rusko.

  • 10:05

    Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí z korupčního jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu brněnské městské části.

  • 10:04

    Ve Francii zemřela čtrnáctiletá dívka, která utrpěla zástavu srdce během čtvrtečního uzavření školy v Souffelweyersheimu nedaleko Štrasburku. Škola byla uzavřena po útoku muže s nožem na dvojici školaček.

  • 10:02

    Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek, oznámila vedoucí oddělení komunikace KPR. Vyhnánek nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

    Pavel Vyhnánek
    Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Obrazem

Vše k tématu

Stromy u Buchenwaldu jsou připomínkou obětí nacistického režimu, jeden z nich i Karla Vrkoslava

Čerstvě vysazená lípa u někdejšího koncentračního tábora Buchenwald připomíná vězněné Čechoslováky, přestože nese jméno jen jednoho z nich – Karla Vrkoslava, rodáka z Jilemnice. Nacisti ho tam drželi pět let, podobně jako dalších osm tisíc jeho krajanů, z nichž osm set nepřežilo.

Rozvoj u jezera Most zarazilo majetkoprávní vypořádání

Město Most zatím nemůže pokračovat v rozvoji zázemí u stejnojmenného jezera. Důvodem je, že státní podnik Diamo, který je vlastníkem tamních pozemků, s městem zahájil majetkoprávní vyrovnání. V rámci něj připravuje soupis majetku a jeho hodnoty. Jezero Most vzniklo rekultivací bývalého hnědouhelného dolu. Zablokované budování infrastruktury a zázemí kolem jezera je pro mosteckou radnici komplikací, mimo jiné s plánovaným využitím pro turismus či olympijský festival.

„Americkou podporu Ukrajině nejde nahradit.“ Pavel vyzval USA ke schválení pomoci

Český prezident Petr Pavel apeloval v pořadu Christiane Amanpourové stanice CNN na Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Obrana země je podle Pavla důležitá pro celý svět. Kyjev čeká už půl roku na klíčový vojenský a ekonomický balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Američtí zákonodárci by o něm mohli hlasovat o víkendu. Návrh v Kongresu měsíce blokují kritici z řad republikánů. Situace na frontě se mezitím rychle obrací v neprospěch ukrajinských sil. Kyjevu chybí zbraně, munice i vojáci.
Načítání...

Stavbaři rovnají serpentiny u Bečova nad Teplou

Stavbaři v těchto dnech narovnávají serpentiny u Bečova nad Teplou. Jde o nejrizikovější silnici v Karlovarském kraji a jednu z nejnebezpečnějších v celém Česku. Kritický úsek, který měří necelý kilometr, se nachází na rušné komunikaci první třídy spojující Karlovy Vary a Plzeň. Denně po ní projedou tisíce aut. Práce, které v místě probíhají, představují největší dopravní omezení na Karlovarsku v letošním roce.
před 12 h hodinami|

Státu se v EU daří, povědomí lidí ale zůstává zkreslené, shodli se vlivní Češi v Bruselu

Jako samozřejmá součást Evropské unie je dnes v Bruselu vnímána Česká republika. Opačným směrem je to občas horší. Česká veřejnost fungování evropských institucí často nerozumí nebo je považuje za příliš těžkopádné a klíčová rozhodnutí, která činí vlády členských zemí, někteří označují za „diktát Bruselu“. O fungování Evropské unie, ale i o rizicích pro ni hovořili v debatě České televize k nadcházejícímu dvacátému výročí vstupu České republiky hosté, kteří patří k nejvlivnějším Čechům v Bruselu.
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|

Část akutních lůžek nahradí ty pro následnou péči. Populace totiž stárne

Nemocnice čeká výrazná změna. Pojišťovny se chystají snížit počet akutních lůžek a nahradit je těmi pro následnou a dlouhodobou péči. Důvodem je stárnutí populace. Místa pro pacienty s bezprostředním zdravotním problémem nemají dostatečné a efektivní využití. Kterých zařízení se to dotkne, je právě v jednání.
před 11 h hodinami|

Fasáda historické budovy kodaňské burzy se zřítila

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se ve čtvrtek odpoledne zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn se jich polovina propadla.
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|

O čem plánujeme informovat v pátek 19. dubna

Každý den ráno přinášíme přehled nejdůležitějších očekávaných událostí z domova i ze světa.
23. 3. 2024Aktualizovánopřed 4 h hodinami|