Zpravodajský web ČT24

Rusové opět udeřili na ukrajinskou energetiku, zaútočili stovkou dronů a raket

Rusko podniklo další rozsáhlý útok na Ukrajinu. Kyjev hlásí poškození energetické infrastruktury v šesti regionech včetně západních, odstávky v dodávkách elektřiny a také několik zraněných v Dněpropetrovské oblasti. Podle ukrajinského letectva se podařilo sestřelit 84 z 99 ruských střel a dronů. V Polsku vzlétla preventivně polská i spojenecká vojenská letadla. V Rumunsku našli u hranic s Ukrajinou další trosky dronu.

Před sto lety vyšel Krvavý román, pocta braku a představivosti

Před sto lety začal Josef Váchal tisknout Krvavý román, svou poctu brakovému žánru. Výtvarník, spisovatel, mystik, řezbář a filozof své knihy vydával sám a jen v malých nákladech, popularitu získaly až po jeho smrti. Výročí připomíná nové vydání jeho nejznámějšího díla a výstava Váchalova muzea v Litomyšli – v Portmoneu, které malbami a řezbami opatřil sám Váchal rovněž před stoletím.

Netanjahu souhlasí s novým kolem jednání o příměří s hnutím Hamás

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolil k novému kolu jednání s palestinským teroristickým hnutím Hamás o příměří. Netanjahu se předtím setkal s šéfy izraelských tajných služeb. Izraelská delegace tak může znovu odjet do Kataru či Káhiry k rozhovorům, které byly přerušeny před několika dny, informoval deník Ha'arec.

V Tádžikistánu zadrželi v souvislosti s teroristickým útokem u Moskvy devět lidí

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj z této středoasijské země to v pátek napsala agentura Reuters.

Je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista

Je Velký pátek, který připomíná ukřižování Ježíše Krista. Na památku jeho utrpení na křížové cestě se v kostelech konají obřady. Je to i den přísného půstu. V Česku je Velký pátek od roku 2016 svátkem. Česká televize nabídla na programu ČT2 přímý přenos Velkopáteční bohoslužby z Farního sboru Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos
Krátké zprávy
15:52

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda vetoval zákon, podle kterého by lidé starší 15 let k nákupu nouzové antikoncepce nepotřebovali lékařský předpis. To, že zákon nepodepíše, Duda oznámil už dříve. Dodal, že nemá nic proti tomu, aby v případě nutnosti nezletilá dívka takový lék užila, chce ale, aby se tak dělo se souhlasem jejích rodičů.

15:09

Předseda největší severoirské unionistické strany DUP Jeffrey Donaldson odstoupil z funkce. Podle BBC čelí obvinění ze sexuálních trestných činů. Ve čtvrtek ráno byl zadržen, vyslechnut a večer propuštěn. V souvislosti s údajnými trestnými činy byla obviněna z napomáhání rovněž 57letá žena. Příští měsíc by měli oba dva stanout před soudem.

15:04

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu souhlasil s novým kolem jednání o příměří s palestinským teroristickým hnutím Hamás. Oznámil to premiérův úřad. Netanjahu se předtím setkal s šéfy izraelských tajných služeb. Izraelská delegace tak může znovu odjet do Kataru či Káhiry k rozhovorům, které byly přerušeny před několika dny, informoval deník Ha'arec. 

Můžeme trávit třináct dní v roce jinak než nákupy, říká Zdechovský o svátečním zákazu prodeje. Nechme to na lidech, míní Prouza

Zákazníci si mohou na Velikonoce nakoupit na Velký pátek, o Velikonočním pondělí budou ale obchody zavřené, ovšem jen ty velké. A politici začali znova diskutovat o tom, jestli zákon zrušit, nebo rozšířit. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích řekl, že prodavači volno vítají, aby je mohli trávit se svou rodinou a Češi si podle něj mohou nakoupit dřív. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza považuje zákaz prodeje o svátcích za paskvil, lidé si podle něj mají nakoupit, kdy chtějí.
před 4 h hodinami|

Nálet u Aleppa zabil syrské vojáky a členy Hizballáhu, podle Damašku šlo o izraelský útok

Přes čtyřicet lidí zemřelo při náletech u Aleppa na severu země, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Většinu z obětí tvoří podle ní syrští vojáci, zemřelo i několik členů libanonského teroristického hnutí Hizballáh. Syrské bezpečnostní složky útok připisují Izraeli. Podle SOHR mířil Jeruzalém na sklady zbraní. Izrael údery v této sousední zemi většinou nekomentuje. Cílem podobných náletů se stávají proíránské milice. Podle Damašku zemřeli u Aleppa i civilisté, není ale jasné, zda se nestali oběťmi jiného útoku.
06:54Aktualizovánopřed 57 mminutami|
Obrazem
Vše k tématu
Načítání...

Účast na screeningu plic je pod očekáváním. Pomáhá přitom včas odhalit nádor

Preventivní program na odhalení rakoviny plic je skoro v půlce pětileté pilotní doby. Určený je pro čtvrt milionu silných kuřáků nad 55 let věku. Lékaři za tu dobu oslovili každého desátého z nich, zapojila se polovina. Nádor se bez screeningu často projeví příliš pozdě na to, aby se dal zvládnout. Ročně na něj v tuzemsku umírá pět tisíc lidí.

„Pohodlný způsob, jak izolovat“. Advokát stíhaného šamana popsal, jak Rusko zneužívá psychiatrii

Šamana Alexandra Gabyševa ruské úřady navzdory posudkům lékařů už tři roky drží v léčebně pro duševně choré. Proslavil se před čtyřmi lety pěší poutí z Jakutska do Moskvy. Mířil na Rudé náměstí, kde chtěl provést rituál a vyhnat z Kremlu Vladimira Putina. Úřady ale Gabyševa zadržely. V kinech teď o něm promítají dokument, na kterém se podíleli i čeští filmaři. Česká televize natočila rozhovor s jeho právníkem Alexejem Prjanišnikovem. Advokát mnoha politických vězňů popsal zneužívání psychiatrických léčeben v současném Rusku.

Izraelské hospodářství drtí válka, za čtvrt roku se propadlo o pětinu

Válka v Gaze se dotýká i izraelského hospodářství. Přímé materiální škody z loňského útoku teroristů Hamásu 7. října, bombardování severních území libanonským Hizballáhem i statisíce povolaných záložníků stlačily výkon ekonomiky o celou pětinu. Útoky jemenských hútíů navíc ohrožují obchodní plavbu Rudým mořem.

Procházky s virtuální realitou nebo kolo s průvodcem. Praha startuje hlavní turistickou sezonu

O velikonočních svátcích začíná v metropoli hlavní turistická sezona. Návštěvníky letos čekají novinky v podobě vycházek s virtuální realitou, nordic walkingu nebo jízdy na kole s průvodcem. Po několikaměsíční pauze mohou lidé navštívit také Novomlýnskou vodárenskou věž nebo využít delší otevírací doby v některých památkách. Podle Prague City Tourism přijede do metropole na Velikonoce až přes 200 tisíc návštěvníků. Vstupné na památky až na výjimky dražší nebude.
před 7 h hodinami|

V Praze po celé Velikonoce nepojede část metra C, dopravní podnik mění pražce

Od pátku do úterního rána je přerušený provoz linky metra C v centru Prahy. Důvodem obousměrné výluky mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice je výměna pražců. V neděli večer navíc na stejné lince nebudou jezdit soupravy mezi Kačerovem a Háji, a to kvůli modernizaci zabezpečovacího zařízení.
před 10 h hodinami|

Vojenská junta v Myanmaru brutálně zabíjí zajaté povstalce. Svědci popisují upalování

Vojenská junta v Mynamaru, která před třemi lety svrhla zvolenou vládu, znovu slibuje zorganizování voleb. Ve skutečnosti ale vojáci drží Aun Schan Su Ťij, symbol demokratické změny, v domácím vězení. A po celé zemi probíhá jejich kampaň, která zahrnuje i mučení a zastrašovací metody. Je namířená proti povstalcům pod vedením hnutí Lidové obranné síly (PDF).
před 16 h hodinami|

„Pořád sem pálí. Nevíme už, co dělat.“ Kvůli bojům žijí lidé v Kupjansku v nejistotě

U ukrajinského Kupjansku se sice momentálně bojuje s menší intenzitou, město přesto žije v permanentní nejistotě, jestli ho nezasáhne další palba Rusů. Štáb ČT zde strávil den s místními, kteří odsud nechtějí odejít.
před 18 h hodinami|

ANO nechce zvýšit věk odchodu do penze, řekl Havlíček. Prosazuje druhý důchodový pilíř

Rozporuplně působila v průběhu čtvrtka prohlášení ohledně jednání o penzijní reformě. Prezident Petr Pavel po setkání koalice i opozice na Hradě řekl, že panovala shoda na prodloužení věku odchodu do důchodu. První místopředseda ANO Karel Havlíček však v pořadu Interview ČT24 vysvětlil, že se hnutí s posunutím hranice nad 65 let neztotožňuje. A přiblížil, proč je podle něj vytvoření druhého důchodového pilíře pro stát zásadní.
před 17 h hodinami|