Zpravodajský web ČT24

Portál občana je ke stažení už i do mobilu

Digitální a informační agentura (DIA) ve čtvrtek ráno oficiálně spustila mobilní verzi Portálu občana. Služba slouží pro kontakt lidí se státní správou. Podle ředitele agentury Martina Mesršmída by se i díky nové mobilní aplikaci mohl do konce roku zvýšit počet uživatelů služby ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu.

Policie dopadla zloděje z domu střelce z filozofické fakulty. Místo si vybral náhodně

Středočeská policie dopadla jednapadesátiletého muže, který se na přelomu roku vloupal do domu střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Hostouni na Kladensku. Dům si vybral náhodně. České televizi to sdělila mluvčí Michaela Richterová. Muž se vloupal i do dalšího rodinného domu, co konkrétně ale odcizil, mluvčí kvůli probíhajícímu vyšetřování uvést nemohla. V případě odsouzení muži hrozí až pět let vězení.

Umělá inteligence může snížit vlastní schopnosti, zjistili vědci z Česka

Tým jazykovědců a studentů v čele s Jiřím Miličkou z Univerzity Karlovy v Praze a Annou Marklovou z berlínské Humboldtovy univerzity zjistil, že umělá inteligence může snížit vlastní schopnosti, aby lépe odpovídala roli, ve které má vystupovat. Čeští experti a jejich slovenský kolega studii, ve které simulovali dětské reakce a která vyvolala v zahraničních médiích značný ohlas, zveřejnili v odborném magazínu PLOS One. Za výzkumem stál nápad zjistit, co vlastně velké jazykové modely dokážou.

Leckde sněží. Chladno povládne Česku až do příštího týdne

Počasí v Česku zůstane oblačné a chladné až do příštího týdne, o víkendu teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Noci mohou být mrazivé, podobně jako noc na čtvrtek, kdy teploměr ukázal až osm stupňů pod nulou. Přeháňky budou i smíšené a sněhové, v některých dnech i v nižších polohách, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích padly tresty

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na Znojemsku, jeden trest je nepodmíněný, jeden podmíněný a jeden peněžitý. Jakub Krnáč, kterého přivedla eskorta, dostal pravomocně tříletý nepodmíněný trest vězení. Jde však o souhrnný trest, muž je již ve vězení za nesouvisející věc. V případě zbylých obžalovaných rozhodnutí není pravomocné. Na zacházení se zvířaty na jatkách upozornil před dvěma lety zveřejněnými záběry spolek Zvířata nejíme.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 12:28

    Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnosti dvou společností z holdingu Agrofert, které se domáhaly proplacení dotací od ministerstva průmyslu a obchodu. Jde o zemědělskou firmu Primagra a zpracovatele plastů Fatra. Resort jejich žádosti o dotace zamítl kvůli riziku, že je Evropská unie neproplatí kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle firem ministerstvo jednalo nezákonně, NSS ale označil jeho postup za racionální. Rozhodnutí jsou dostupná na úřední desce soudu.

  • 12:24

    Podíl ekonomiky Česka v Evropské unii za 20 let členství vzrostl z 1,1 procenta HDP unie na loňských 1,8 procenta. Hospodářské přibližování ustalo s pandemií covidu-19, uvedl Český statistický úřad.

  • 12:12

    Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 394 443 vozů. Jde o rekord za první kvartál, oznámil Svaz dovozců automobilů.

  • 12:06

    Letiště v Dubaji postupně obnovuje provoz po rozsáhlém omezení letů kvůli rekordním přívalovým dešťům. Stále se ale na nejrušnějším letišti světa očekávají zpoždění.

  • 12:00

    Kulturní památky v Česku loni navštívilo více než 21 milionů turistů, což bylo zhruba o 17 procent více než předloni. Naopak ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 bylo číslo nižší, a to asi o pět procent, uvádí státní agentura CzechTourism. Z 9,6 milionu zahraničních turistů, kteří se loni ubytovali v Česku, jich některou kulturní památku navštívilo 43 procent. V případě 12,5 milionu domácích hostů podíl činil 36 procent.

Obrazem

Vše k tématu

Svatoanenská nemocnice v Brně prodává vlastní vyrobené léčebné konopí

Brněnská nemocnice u svaté Anny začala prodávat vlastní léčebné konopí. Je to první zdravotnické zařízení v Česku, které je v poskytování konopných přípravků kompletně soběstačné. Tedy od šlechtění a pěstování až po předepisování pacientům. Léčebné konopí získávají pacienti ve formě tobolek.

Propast v konkurenceschopnosti EU a USA narůstá, zaznělo na summitu v Bruselu

Narůstá propast mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými, pokud jde o konkurenceschopnost, uvedl italský expremiér Enrico Letta na summitu lídrů členských zemí EU. Letta ve své zprávě o jednotném trhu navrhuje propojení vysokorychlostních železnic nebo zajištění dostupnějších energií. Prezidenti a premiéři se během noci ze středy na čtvrtek shodli na přijetí dalších sankcí vůči Íránu po jeho víkendovém masivním útoku na Izrael. Tel Aviv i Teherán zároveň vyzvali ke zdrženlivosti.

Uprchlí Rusové čelí obtížím. Lotyšsko i Finsko přitvrzují a kritiky Putina nerozlišují

Z Ruska odešly podle odhadů desetitisíce lidí, kteří nesouhlasí s válkou na Ukrajině nebo se chtějí vyhnout mobilizaci. Opustit vlast je přitom pro Rusy stále obtížnější. Pobaltské státy i Finsko totiž postupně uzavírají hraniční přechody a zpřísňují legislativu. Dopady pociťují i kritici ruského režimu.
Načítání...

Chorvaté volili stabilitu, Plenkovičova HDZ ale oslabila

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, o pět mandátů si ale pohoršila a pro sestavení vlády musí oslovit menší strany. Plenković avizoval, že domlouvat koalici začne ještě ve čtvrtek. Opoziční koalice neformálně vedená prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP) skončila druhá.

PŘEHLEDNĚ: Kdo by se měl (pře)očkovat proti černému kašli

Distributoři začali do ordinací rozvážet další mimořádnou dodávku vakcín proti černému kašli. Celkem jde o dvacet tisíc kusů určených hlavně k přeočkování dospělých. Kvůli vysokému počtu nakažených o vakcinaci roste zájem. Od ledna v Česku evidují zdravotníci skoro osm tisíc případů tohoto onemocnění, což je nejvíc od roku 1959. Na otázky spojené s vakcinací odpovídala ve vysílání ČT24 pediatrička a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová. Odpovědi byly redakčně kráceny a upraveny.

V Británii roste zájem o filmová místa. Třetina turistů chce aspoň jedno navštívit

Velká Británie hledá způsob, jak podpořit cestovní ruch. Úřady proto letošek vyhlásily rokem filmové turistiky. Věří, že návštěva oblastí spojených s natáčením slavných děl přinese do státního rozpočtu více než dosavadních 25 miliard korun ročně. Některé památky by navíc bez filmových fanoušků nedokázaly přežít.

Medici na ulici ročně ošetří přes dva tisíce bezdomovců

Mezi studenty medicíny narůstá zájem o pomoc lidem bez domova. Ve svém volném čase jich Medici na ulici ročně ošetří přes dva tisíce. Prohlubují si tak ošetřovatelské dovednosti a také s klienty komunikují v místech, kam by se během studia nejspíš nedostali.
před 5 h hodinami|

Magnesia Litera ocení nejlepší knihy roku 2023

Ve čtvrtek večer vyhlásí knižní ceny Magnesia Litera vítěze za rok 2023. Nominaci napříč kategoriemi získalo 33 titulů. Ceremoniál z Nové scény Národního divadla vysílá v přímém přenosu Česká televize od 20:15 na ČT art.
8. 4. 2024Aktualizovánopřed 22 mminutami|

Gruzie udělala první krok ke schválení kontroverzního „ruského zákona“

Nový zákon o zahraničním vlivu prošel v gruzínském parlamentu prvním čtením. Zákonodárci o něm debatovali skoro dvanáct hodin a došlo i na potyčky. Kritici přirovnávají předlohu k obdobnému ruskému zákonu, jenž slouží Kremlu k umlčení opozice a nezávislých médií. Proti návrhu vládní strany Gruzínský sen se před sídlem parlamentu demonstrovalo i ve středu. Podle unijních představitelů legislativa negativně ovlivní cestu země ke členství v EU.
včeraAktualizovánopřed 13 h hodinami|

Výrobce Ozempicu je bohatší než Dánsko. Přípravek léčí cukrovku a pomáhá i při obezitě

I čeští pacienti už používají lék, který vnesl revoluci jak do boje proti diabetu druhého typu, tak proti obezitě. Tento přípravek se stal jedním ze světově nejúspěšnějších léčiv, což s sebou přináší ale i problémy – v Evropě se objevují jeho falešné kopie.
před 15 h hodinami|

V Moravském krasu se mění turistická trasa u Jáchymky. Hnízdí tam sokol a potřebuje klid

Ochránci přírody museli kvůli hnízdění sokola stěhovavého změnit turistickou trasu v Moravském krasu. Pár sokolů se totiž nově uhnízdil na jeskyni Jáchymka, zatímco v minulosti se zdržoval na Býčí skále. Samice teď potřebuje klid, aby hnízdo předčasně neopustila a mláďata se tak mohla zhruba v polovině června vylíhnout.
před 5 h hodinami|