Zpravodajský web ČT24

V pražské nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu.

Polsko vyšetřuje ruskou špionážní síť zaměřenou proti EU, akci koordinuje zejména s Českem

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Ve čtvrtek to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko při vyšetřování spolupracuje s Českem.

Rusové zřejmě svrhli na Charkov „létající bombu“, uvádějí ukrajinské úřady a média

Rusko patrně při středečním útoku na východoukrajinský Charkov použilo nový typ řízené bomby. Uvedli to ukrajinští činitelé, podle nichž jde o zbraň na pomezí řízené letecké bomby a střely. Ruská invazní armáda na město zaútočila leteckými pumami poprvé od roku 2022, upozornil náčelník vyšetřovacího oddělení policie v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov. Při útoku jeden člověk zemřel a dalších devatenáct utrpělo zranění včetně čtyř dětí ve věku od tří měsíců do devíti let.

V jedné ruce růženec, ve druhé noviny. Věřící musí mít informace, míní šéfredaktorka Katolického týdeníku Koubová

Zatímco v katolické církvi se střetává více proudů, Katolický týdeník se podle své šéfredaktorky Kateřiny Koubové snaží držet zdravého středu. „Nenecháme se vléct emocemi. Víme, že rodiny jsou rozhádané, a myslíme na to, jak je stmelovat,“ říká v podcastu Background ČT24. Věřícím podle ní nestačí se pouze modlit, ale musí se snažit měnit věci k lepšímu. „Mám za to, že to nejde dělat bez informací,“ myslí si. Bývalá redaktorka MF Dnes se v rozhovoru vrací i k příchodu Andreje Babiše (ANO) na mediální trh.

Jste Ficova prodloužená ruka, osočil Korčok Pellegriniho. Ten kontroval slovy o pochlebování zahraničí

Oba finalisté voleb nového slovenského prezidenta, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se vůči sobě silně vymezili už v první společné debatě po sobotním prvním kole voleb hlavy státu. Zatímco Korčok kritizoval svého soupeře za vazby na premiéra Roberta Fica, Pellegrini obviňoval exministra z pochlebování zahraničí. Oba politici si skákali do řeči a Korčok se opakovaně nenechal přerušit moderátorkou. Pellegrini v souvislosti s válkou na Ukrajině řekl, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos
Krátké zprávy
15:58

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z minulého týdne a Ukrajinou, píše RIA Novosti. K útoku, který si vyžádal nejméně 143 mrtvých, se nicméně opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel.

15:55

Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla o rok prodloužit fungování panelu expertů dohlížejících na dodržování sankcí OSN vůči KLDR, píší agentury.

15:43

Městský soud v Praze se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Michal Rath se odvolal proti rozsudku, kterým Obvodní soud pro Prahu 6 přiznal veškeré dědictví po otci Davidu Rathovi, sdělila ČT mluvčí obvodního soudu Zuzana Barochová. Michal Rath zpochybňuje zdravotní stav otce při sepsání závěti.

Obrazem
Vše k tématu
Načítání...

Zemřel americký senátor Lieberman. Nebál se překračovat hranici mezi stranami

Ve věku 82 let zemřel Joe Lieberman, dlouholetý americký senátor, kandidát na viceprezidenta v kampani Ala Gorea z roku 2000 a vlivná, byť kontroverzní osoba v rámci Demokratické strany. Agentury o tom informují s odvoláním na prohlášení rodiny, podle něhož Lieberman zemřel ve středu v New Yorku následkem komplikací po pádu.
před 5 h hodinami|

Kvíz: Poznáte české hrady a zámky? Stovka památek zahajuje sezonu, více představí Habsburky

Na stovce hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) začne na Zelený čtvrtek návštěvnická sezona. Letos se věnuje Habsburkům. Na návštěvníky čekají nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy nejen ve spojení s tímto panovnickým rodem. Svou znalost českých hradů a zámků, kterých se novinky týkají, si můžete ověřit v kvízu na konci článku. Lidé musí v nové sezoně na části památek počítat se zvýšením vstupného.
včera|

Zasáhli jsme proti ruské propagandě, řekl Lipavský. Také Bžoch podpořil rozšíření sankčního systému

Vláda ve středu zařadila dvě osoby a jednu instituci na národní sankční seznam. „Dokázali jsme zasáhnout proti ruské propagandě, je to výsledek dobré práce našeho bezpečnostního aparátu a klíčové bylo i zapojení Bezpečnostní informační služby (BIS)," zhodnotil to v pořadu Události, komentáře ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO) s tímto krokem vlády souhlasil a rovněž vyzdvihl práci BIS.
před 6 h hodinami|

Čtyřletá Julie z Ukrajiny měla popáleniny na 60 procentech těla. Život jí zachránili pražští lékaři díky umělé kůži

Nová léčba popálenin pomáhá malé dívce z Ukrajiny. Tým specialistů z Vinohradské nemocnice o ni pečuje od března 2022. Julie se teď do Česka vrátila, aby podstoupila další unikátní zákrok. Čeští lékaři ve spolupráci s ukrajinskými kolegy při péči použili moderní umělou kůži.
před 7 h hodinami|

Česká ekonomika loni klesla o 0,2 procenta, zpřesnili statistici svůj dřívější odhad

Česká ekonomika loni klesla o 0,2 procenta, informoval Český statistický úřad. Zpřesnil svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Český HDP se v něm meziročně zvýšil o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupl o 0,4 procenta. Za zlepšením odhadu HDP v závěru loňského roku stály podle analytiků vyšší výdaje vlády na spotřebu a investice. Základem hospodářského oživení, které údaje potvrzují, ale je podle nich rostoucí spotřeba domácností.
09:20Aktualizovánopřed 4 h hodinami|