Zpravodajský web ČT24

Miliardy za „oči a uši na Blízkém východě“. Zvláštní pouto mezi USA a Izraelem oživil íránský útok

Proslulý speciální vztah udržovaný po dekády mezi Spojenými státy a izraelským státem prošel v posledních letech výrazným ochlazením. Washington kritizuje vládu premiéra Benjamina Netanjahua za rozšiřování nelegálních osad, spornou justiční reformu i nevybíravé útoky v Gaze. Navzdory kritické rétorice ale do Izraele dál proudí mnohamiliardová vojenská a finanční pomoc. Američané totiž považují židovský stát za „své oči a uši na Blízkém východě“ a podle expertů si nemohou dovolit strategické spojenectví ohrozit. Pevné pouto mezi oběma státy přežilo historicky i větší krize, nyní ho navíc posílila íránská hrozba.

V okolí Charkova začala povinná evakuace. Ukrajinské rodiny musí opustit své domovy

Povinná evakuace téměř ze dvaceti obcí Charkovské oblasti by se měla dotknout více než sto šedesáti dětí. Rodiče mohou kontaktovat dobrovolníky, kteří s přesunem pomohou. V případě odmítnutí jsou k nim vysláni policisté, kteří se je snaží přesvědčit.

O čem plánujeme informovat ve středu 24. dubna

Každý den ráno přinášíme přehled nejdůležitějších očekávaných událostí z domova i ze světa.

Počet skautů v Česku opět vzrostl. Nejvíc přibylo dětí do deseti let, na členství čekají i několik roků

V Česku je v současnosti téměř 77 tisíc skautů a skautek. Jejich počet oproti loňsku vzrostl o více než tisícovku. Nejvíc přibylo vlčat a světlušek, tedy dětí ve věku sedm až deset let. Narostl ale i počet dospělých, kteří v oddílech pomáhají jako dobrovolníci. V některých městech se na členství čeká i několik let. A jsou i rodiče, kteří děti registrují hned po jejich narození.

Některé železniční přejezdy hlídají kamery. V Řeporyjích točí lidi přecházející na červenou starosta

Správa železnic instaluje na železniční přejezdy kamery, které hlídají řidiče, aby neprojížděli na červenou. Před rokem přibyly kamery například na přejezdu ve Vendryni na Třinecku, další ve Studénce. Třinecký magistrát už za přestupky jen ve Vendryni vybral zhruba tři čtvrtě milionu korun.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 06:35

    Americký senát v noci na středu schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během středy.

  • 06:30

    Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala faktická segregace romských dětí ve vzdělávání a zlepšení práv se nedočkaly ani sexuální menšiny. Ve středu zveřejněné výroční zprávě to uvádí mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International. 

  • 06:25

    Povinnost prodejců hlásit podezřelé nákupy zbraní projedná dnes v rámci novely zákona o zbraních vláda. Ministři by se měli vrátit také k rozhodnutí o novém rozdělení výnosů z emisních povolenek nebo probrat novelu o podpoře kultury, která má zavést do právního řádu status umělce.

  • 06:02

    O návrzích Národní ekonomické rady vlády k podpoře hospodářského růstu a o novele zákoníku práce by dnes mělo jednat předsednictvo tripartity. Zabývat by se mělo i situací v hutích Liberty Ostrava a možnostmi případné státní pomoci. Předsednictvo tvoří premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), trojice odborářů, trojice zástupců zaměstnavatelů a výkonný sekretář tripartity.

  • Středa 24. dubna 2024
    Úterý 23. dubna 2024
  • 22:45

    Ruské úřady informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Obrazem

Vše k tématu

Až 25 tisíc ruských vojáků se snaží vzít Časiv Jar útokem. Obránci čekají na americkou munici

Původně dvanáctitisícové město v Doněcké oblasti Časiv Jar je cílem ruské armády. V jeho okolí Moskva soustředila až 25 tisíc vojáků a podle ukrajinských představitelů se jej bude snažit dobýt do 9. května. Obránci podle Kyjeva Časiv Jar kontrolují, kriticky jim ale chybí munice. Nad hlavami ukrajinských vojáků tak nerušeně létají ruská letadla i průzkumné drony, které upřesňují dělostřeleckou palbu na pozice obránců. Situace by se však mohla změnit s dodávkami americké pomoci.

Dějiště legendárního Jakešova projevu se změní na byty

Kulturní dům v Červeném Hrádku, v němž před pětatřiceti lety tehdejší generální tajemník UV KSČ Miloš Jakeš pronesl svůj legendární projev o bojlerech-brojlerech a platu Zagorové, čeká rekonstrukce. Město ho přestaví na byty pro seniory a mladé rodiny.

Měla by to být otázka dní, než na Ukrajinu dorazí americká pomoc, předpokládá Pojar

Americký balík vojenské pomoci Ukrajině o rozsahu téměř 61 miliard dolarů je určitě jedním z důležitých momentů, řekl poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v Interview ČT24. Nyní o něm jedná Senát Spojených států, o víkendu jej schválila Sněmovna reprezentantů. Pojar také nepochybuje, že právě díky této pomoci a dodávkám munice ze Západu se bude moct Ukrajina lépe bránit.
Načítání...

NASA obnovila komunikaci s nejvzdálenější sondou

Když před půl rokem přestal Voyager posílat na Zemi srozumitelná data, vypadalo to, že 46 let stará sonda je už beznadějně ztracená. Teď ale NASA oznámila, že se podařilo problém vyřešit a opět komunikuje.
před 19 h hodinami|

Před šedesáti lety kdosi Malé mořské víle v Kodani uřízl hlavu. Viníka hledali kriminalisté

Už více než století sedí v Kodani, u břehu omývaného Baltským mořem, Malá mořská víla a zasněně hledí zhruba na milion zvědavců, kteří si ji ročně přijedou prohlédnout. A někteří nejen to. Vandalské a recesistické útoky na sochu připomínající příběh dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena jsou téměř „národním sportem“. Už dvakrát vandalové víle dokonce uřízli hlavu – poprvé se tak stalo 23. dubna 1964. Případ vyšetřovali kriminalisté.
před 13 h hodinami|

Památník v Letech bude připomínat, jaké činy proti lidskosti se staly, prohlásil Pavel

Muzeum romské kultury v úterý slavnostně otevřelo nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Bude připomínat stovky lidí, kteří v internačním táboře zemřeli za druhé světové války. Vybudovat důstojné pietní místo trvalo skoro třicet let, nyní v lokalitě stojí symbolický památník, jehož součástí je i edukační centrum. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil prezident Petr Pavel i další ústavní činitelé. Veřejnosti se otevře 12. května.
včeraAktualizovánopřed 10 h hodinami|

El Niño a změna klimatu letos zřejmě přinesou do tropů extrémy horka i vlhka

Léto, které následuje poté, co skončí fenomén El Niño, bude s vysokou pravděpodobností extrémně teplé a současně vlhké. Podle nového modelu by se přesně tohle mělo stát letos v tropech.
před 14 h hodinami|

Šly proti celebritě, hodnotí soud s Ferim Zelenka. Rychlíková mluví o velkém zcitlivění

Pondělní rozsudek potvrdil, že práce přechozího soudu není napadnutelná, uvedla k dalšímu dějství kauzy s exposlancem Dominikem Ferim šéfredaktorka Page 404 Apolena Rychlíková. Její redakční kolega Jakub Zelenka, s nímž na případ upozornila, podotkl, že Feri coby mediálně známá osobnost využíval své sociální sítě k „dehonestaci“ poškozených. Bývalého zákonodárce poslal soud pravomocně na tři roky za mříže. Tématu se věnoval pořad Události, komentáře.
před 19 h hodinami|