Zpravodajský web ČT24

USA vetovaly palestinskou žádost o členství v OSN

Spojené státy americké zablokovaly svým vetem v Radě bezpečnosti palestinskou žádost o plné členství v OSN, informuje agentura Reuters. Podle USA by nezávislý palestinský stát měl být ustaven skrze přímá jednání mezi Izraelem a palestinskou samosprávou, nikoliv prostřednictvím OSN. Při hlasování se zdržely Velká Británie a Švýcarsko. Zbývajících dvanáct členů Rady bezpečnosti návrh podpořilo.

Kniha roku je Hella. Osudy české Židovky v gulagu rekonstruovala Alena Machoninová

Knihou roku a hlavním vítězem cen Magnesia Litera se stal román Hella, literární prvotina rusistky Aleny Machoninové. Nejlepším prozaickým dílem se stala kniha Rozložíš paměť od Marka Torčíka.

Tunel vysokorychlostní železnice z Prahy na Beroun odmítají některé obce

Část obcí mezi Prahou a Berounem, u kterých má vzniknout největší železniční tunel ve střední Evropě, nesouhlasí s jeho výstavbou. Obávají se hlavně zvýšeného hluku a prachu. Správa železnic (SŽ) už v lokalitě provádí geologické průzkumy. Samotná stavba vysokorychlostní trati by měla začít za čtyři roky, hotovo by pak mělo být za dalších zhruba deset let.

Stavbaři rovnají serpentiny u Bečova nad Teplou

Stavbaři v těchto dnech narovnávají serpentiny u Bečova nad Teplou. Jde o nejrizikovější silnici v Karlovarském kraji a jednu z nejnebezpečnějších v celém Česku. Kritický úsek, který měří necelý kilometr, se nachází na rušné komunikaci první třídy spojující Karlovy Vary a Plzeň. Denně po ní projedou tisíce aut. Práce, které v místě probíhají, představují největší dopravní omezení na Karlovarsku v letošním roce.

Státu se v EU daří, povědomí lidí ale zůstává zkreslené, shodli se vlivní Češi v Bruselu

Jako samozřejmá součást Evropské unie je dnes v Bruselu vnímána Česká republika. Opačným směrem je to občas horší. Česká veřejnost fungování evropských institucí často nerozumí nebo je považuje za příliš těžkopádné a klíčová rozhodnutí, která činí vlády členských zemí, někteří označují za „diktát Bruselu“. O fungování Evropské unie, ale i o rizicích pro ni hovořili v debatě České televize k nadcházejícímu dvacátému výročí vstupu České republiky hosté, kteří patří k nejvlivnějším Čechům v Bruselu.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • Čtvrtek 18. dubna 2024
  • 23:24

    Spojené státy zablokovaly v Radě bezpečnosti palestinskou žádost o plné členství v Organizaci spojených národů, informuje agentura Reuters.

  • 23:01

    Byla sestavena plná dvanáctičlenná porota do procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, stále je zapotřebí stanovit šest náhradníků, informují agentury.

  • 22:51

    Jedna z nejúspěšnějších českých videoher Kingdom Come: Deliverance dostane pokračování, oznámilo vývojářské studio Warhorse. Prvního dílu se dosud prodalo přes šest milionů kopií. Děj hry se odehrává v českých zemích na počátku 15. století. 

  • 22:50

    Český prezident Petr Pavel vyzval Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu Christiane Amanpourové stanice CNN. Obrana Ukrajiny, která od února 2022 čelí plnohodnotné ruské invazi, je podle české hlavy státu důležitá i v celosvětovém kontextu.

  • 21:46

    Knihou roku a hlavním vítězem cen Magnesia Litera se stal román Hella, literární prvotina Aleny Machoninové, v níž se biografie snoubí s fikcí.

PŘEHLEDNĚ: Co umí mobilní aplikace Portálu občana a jak na ni

Mobilní verze Portálu občana má usnadnit elektronickou komunikaci občanů se státem prostřednictvím více než šesti set služeb, které nabízí i webová verze portálu. Aplikace, kterou ve čtvrtek oficiálně spustila Digitální a informační agentura (DIA), umožňuje přístup do veřejných registrů, podání daňového přiznání nebo používání datových schránek. Ještě letos by pak měly přibýt i další služby. Mobilní verzi je možné stáhnout v obchodech App Store a Google Play.
před 7 h hodinami|

Největší zrada, hřímal k migračnímu paktu Babiš. Potřebujeme řešení, ne strašení, odvětil Rakušan

Poslanci se ve čtvrtek sešli kvůli mimořádné schůzi k migračnímu paktu EU, vyvolalo ji opoziční ANO. Jeho předseda Andrej Babiš pakt v úvodu schůze označil za největší zradu v novodobých dějinách Česka. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil jeho slova za předvolební rétoriku a za politiku strachu. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odpoledne vystoupení k migračnímu paktu přerušila, poslanci se vrátili k řádné schůzi, na jejímž programu byly interpelace na členy vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) po skončení mimořádného summitu v Bruselu řekl, že kolem unijního migračního paktu se objevuje celá řada nesprávných informací i lží.
včeraAktualizovánopřed 4 h hodinami|

Obrazem

Vše k tématu

Bezpečnost a konkurenceschopnost by měly být prioritami, řekl Fiala po summitu EU

Narůstá propast mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými, pokud jde o konkurenceschopnost, prohlásil italský expremiér Enrico Letta na summitu lídrů členských zemí EU. Letta ve své zprávě o jednotném trhu navrhuje propojení vysokorychlostních železnic nebo zajištění dostupnějších energií, což by podle premiéra Petra Fialy (ODS) bylo pro Česko prospěšné. Prezidenti a premiéři se během noci ze středy na čtvrtek shodli na přijetí dalších sankcí vůči Íránu po jeho víkendovém masivním útoku na Izrael. Obě země zároveň vyzvali ke zdrženlivosti. V noci na čtvrtek byl také představen plán na boj proti zahraničnímu vměšování do evropských voleb.

Policie šetří podezření na týrání koní na Šumpersku

Policie vyšetřuje podezření na týrání koní v Ludvíkově na Šumpersku. Krajská veterinární správa zvířata před měsícem odebrala chovatelce z pastviny, teď se postupně vracejí majitelům. Jenže to se nelíbí lidem, kteří o zvířata v azylu pečovali. Mají strach, že se koně rozhodnutím úřadů mohou zpátky dostat ke skupině podezřelé z jejich zubožení.

„Když ne vláda, posíláme my.“ Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu naplnila cíl za dva dny

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl byl získat milion eur. Oznámila to slovenská občanská iniciativa Mír pro Ukrajinu, která se na organizaci sbírky podílí.
Načítání...

Na konci ramadánu zasáhla Sahel extrémní vedra. Za mrtvé může změna klimatu, potvrzují vědci

Na přelomu března a dubna zasáhla oblast Sahelu a západní Afriky vlna extrémního vedra, kdy maximální teploty dosáhly 48,5 stupňů Celsia. Extrémní horko bylo hlášené v celém Sahelu, včetně Senegalu, Guineje, Mali, Burkina Fasa, Nigeru, Nigérie a Čadu. V mnoha z těchto zemí došlo během veder k výpadkům elektřiny, což přežití extrémních teplot ještě ztížilo. Podle nové studie by k ní nemohlo dojít, kdyby neprobíhala lidmi způsobená klimatická změna.

NCOZ znovu prověřuje výpovědi korunních svědků v kauze vraždy ve Slopném

Policisté začali opět prověřovat kauzu dvou svědků, kteří vypovídali proti jednomu z mužů odsouzených za vraždu ve Slopném. Případ původně odložili, ostravské krajské státní zastupitelství jim ale nařídilo doplnit důkazy. Vyplývá to z vyjádření šéfa ostravských žalobců Libora Malého a karvinské žalobkyně Gabriely Slavíkové. Jeden z klíčových svědků pro Seznam Zprávy uvedl, že u soudu neříkal pravdu. Poté zase otočil s tím, že lhal novinářkám, což mu kriminalisté uvěřili.

Německá policie zatkla dva muže, chystali sabotáže ve prospěch Ruska

Německá policie v Bavorsku zatkla dva německé Rusy, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci. O případu informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství a server veřejnoprávní televize ARD, podle něhož oběma mužům hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Německé ministerstvo zahraničí si kvůli případu předvolalo ruského velvyslance, napsal deník Bild.

Historickým městem roku 2023 je Žatec

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec z Ústeckého kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění spojené s odměnou milion korun na další péči o památky převzal v centru Pražská křižovatka starosta města Radim Laibl (ANO). Žatec a krajina žateckého chmele se loni staly součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
před 8 h hodinami|

V Pardubicích losovali startovací byty. Výhodu přinesou mladým rodinám i městu

V Pardubicích se ve čtvrtek losem rozhodovalo o přidělení městských startovacích bytů s výhodným nájemným pro mladé lidi a mladé rodiny. Ty tak získají bydlení, na které by jinak nedosáhly. Zájem byl velký, poptávka pětkrát převýšila nabídku. Výhodné je to však i pro město, protože od státu na nové obyvatele dostane víc peněz.
před 4 h hodinami|

Zapata má horší známky než Adams. Americký výzkum odhalil „abecedně znevýhodněné studenty“

Pro úspěch ve škole je klíčové ovládat dobře abecedu – anebo, jak ukázal nový výzkum, být v abecedě na tom správném místě.
před 9 h hodinami|

Jedenáctiletá školačka objevila zřejmě největšího ichtyosaura v dějinách, mohl mít až třicet metrů

Před nástupem dinosaurů vládli světovým mořím ichtyosauři – plazi, kterým se říká česky někdy i ryboještěři. Nový objev ukazuje, jak neuvěřitelných rozměrů mohli dosahovat: ti největší konkurovali moderním plejtvákům.
před 11 h hodinami|

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
včeraAktualizovánopřed 11 h hodinami|