Zpravodajský web ČT24

Navýšení platů ve státní sféře o patnáct procent je skromný požadavek, míní Středula. Podle Zajíčka by se nemělo zvyšovat plošně

Zaměstnanci státu by na tom s odměňováním neměli být nejhůř, řekl v pořadu Události, komentáře předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, který zmínil, že situace u státních zaměstnanců je vážná a nárůst platů o 15 procent, jak požadují odbory, je skromný požadavek. S tím souhlasila i členka rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Margita Balaštíková (ANO), která poukázala na vysokou inflaci a pokles reálných mezd. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka (ODS) by se ale neměly platy zvyšovat plošně. Místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) podotkla, že je vláda o tom ochotna jednat, ale napřed je potřeba udělat restrukturalizaci.

Škrty ve školství vyhnaly do ulic Argentiny stovky tisíc lidí. Prezident sází na drsnou terapii

Nový argentinský prezident Javier Milei čelí největším protestům od chvíle, kdy v prosinci převzal moc. Kvůli jeho škrtům ve školství vyšly do ulic stovky tisíc lidí v Buenos Aires, další desítky tisíc protestovaly i v dalších městech země. Škrty jsou součástí drastické hospodářské politiky, která má zemi vyvést z rozpočtového deficitu.

ŽIVĚ: Ministr Výborný k pomoci ovocnářům s poškozenou úrodou

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku jednal o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu.

O čem plánujeme informovat ve čtvrtek 25. dubna

Každý den ráno přinášíme přehled nejdůležitějších očekávaných událostí z domova i ze světa.

Pionýr před 75 lety vznikl, aby děti zapomněly na skauta a junáka. Nebyl však pro každého

Před 75 lety vznikla mládežnická organizace pionýr, která měla v novém komunistickém režimu nahradit skauting. Právě ten byl silně svázaný s tradicí prvorepublikové demokracie. Čtyři prorežimní mládežnické organizace se pak na ustavující konferenci v pražském Radiopaláci rozhodly sjednotit v Československý svaz mládeže.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 07:20

    Zdražování paliv v Česku pokračuje. Benzin za týden zdražil v průměru o 28 haléřů na 40,40 koruny za litr, cena nafty stoupla o tři haléře a stojí 39,22 koruny za litr.

  • 06:57

    Po nynějších chladných dnech a mrazivých nocích se na víkend v Česku výrazně oteplí. Teploty se postupně přiblíží k 25 stupňům, nad nulou zůstanou i noční teploty.

  • 06:05

    Italské Benátky ode dneška zavádějí poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří v tomto městě stráví jen několik hodin a nepřenocují v něm.

  • 06:04

    Soudce brazilského nejvyššího soudu Alexandre de Moraes ve středu kvůli nedostatku důkazů uzavřel vyšetřování týkající se toho, zda se někdejší pravicový prezident Jair Bolsonaro snažil získat azyl na maďarské ambasádě.

  • Čtvrtek 25. dubna 2024
    Středa 24. dubna 2024
  • 22:47

    Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo třináct z patnácti členů rady, Čína se zdržela.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Zákon umožňující zákaz TikToku v USA zřejmě zbrzdí soudní spory

Americký Kongres společně s masivním balíkem zahraniční pomoci v noci na středu definitivně schválil opatření, jehož výsledkem by mohl být zákaz sociální sítě TikTok ve Spojených státech, a to už na začátku příštího roku. V praxi ale populární platforma zřejmě zůstane dostupná déle, uvádějí americká média. Vymáhání zákona totiž minimálně zbrzdí soudní spory.

Španělský premiér Sánchez pozastavil výkon funkce kvůli vyšetřování manželky

Španělský premiér Pedro Sánchez uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se zahájením vyšetřování možného střetu zájmů své manželky při přidělování státních zakázek. Rozhodnutí oznámí v pondělí, zatím pozastavuje výkon své funkce. Jakoukoliv vinu své choti Sánchez popírá, informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na prohlášení, které ve středu předseda vlády zveřejnil na sociálních sítích.

Širší vedení KDU-ČSL odsoudilo činy expředsedy Svobody, řekl Hladík

Ve středu jednal celostátní výbor KDU-ČSL. Jeho členové hovořili i o případném vyloučení bývalého předsedy a několikanásobného exministra Cyrila Svobody. Strana se přitom potýká s nízkými volebními preferencemi a spekuluje se o obměně v jejím vedení. Ministr životního prostředí Petr Hladík v pořadu Interview ČT24 řekl, že pokud se na podzimním sjezdu k obhajobě přihlásí současný šéf strany Marian Jurečka, sám na post předsedy kandidovat nehodlá.

Biden podepsal balík s pomocí pro Ukrajinu. „Techniku začneme odesílat během několika hodin,“ slíbil

Americký prezident Joe Biden podepsal balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun). V noci na středu zákon prošel Senátem, Biden předem avizoval, že předlohu obratem podepíše. Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledek hlasování v Senátu přivítal Izrael, Čína kritizuje pomoc Tchaj-wanu.
včeraAktualizovánopřed 11 h hodinami|

Median: Volby by v březnu vyhrálo ANO. Roste podpora stran mimo sněmovnu

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by získala čtrnáct procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí. Do sněmovny by prošly ještě SPD se sedmi procenty a STAN se šesti procenty. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci a TOP 09. Zároveň roste podpora politických uskupení, která nyní stojí mimo Poslaneckou sněmovnu. Vyplývá to z volebního modelu, který na svém webu zveřejnila agentura Median. Ochota zúčastnit se voleb proti únorovému průzkumu mírně vzrostla na 62,5 procenta.
včeraAktualizovánopřed 22 h hodinami|

ANO podle zápisu z Hradu nezpochybnilo nutnost zvyšovat věk odchodu do penze

Zástupci ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním mechanismem navrženým vládou. Vyplývá to ze záznamu o březnovém jednání o důchodové reformě mezi prezidentem Petrem Pavlem, zástupci vlády v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a politiky ANO Karlem Havlíčkem, Alenou Schillerovou a Alešem Juchelkou. ANO v uplynulých týdnech shodu popíralo. Havlíček sdělil, že ho šokovalo zveřejnění interního zápisu, který nebyl odsouhlasen jedním z aktérů schůzky.
včeraAktualizovánopřed 10 h hodinami|

Státní zaměstnanci by měli dostat přidáno, řekl Jurečka. Shoda v koalici na tom ale není

Téměř půl milionu státních zaměstnanců by mělo ve druhém pololetí dostat přidáno. Před jednáním tripartity to řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Odbory chtějí, aby se pracovníkům veřejné sféry výdělky zvedly o patnáct procent, což zdůvodňují prudkým zdražováním v minulých dvou letech. Takový růst ale vláda téměř jistě nepodpoří. Vedle lidovců jsou pro i Starostové a Piráti. ODS je o něm ochotná jednat. Proti se staví TOP 09, a to kvůli vysokému zadlužení.
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|

Arménie není ani více než sto let od genocidy v bezpečí. Zemi ohrožuje konflikt s Baku

Arménie si připomněla 109. výročí národní genocidy pálením praporů Turecka a Ázerbájdžánu v centru Jerevanu. V roce 1915 zahájily turecké, kurdské a arabské síly Osmanské říše systematické vyvražďování křesťanské menšiny. Nyní takřka třímilionová země čelí nebezpečí znovu, a to ze strany sousedního Ázerbájdžánu. Arménie s ním prohrála dvě bleskové války v letech 2020 a 2023, a nakonec přišla o celou separatistickou provincii Náhorní Karabach.
před 10 h hodinami|