Zpravodajský web ČT24

Macron rozpouští Národní shromáždění, vypíše nové volby

Volby do Evropského parlamentu ve Francii podle odhadů tamních médií vyhrálo krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, které by mělo získat přibližně 32 procent hlasů. Koalice vedená hnutím Obnova prezidenta Emmanuela Macrona má podle odhadu okolo patnácti procent. Macron v reakci na eurovolby oznámil, že rozpouští Národní shromáždění, dolní komoru parlamentu, a vypíše nové volby. Vzestup krajní pravice označil za nebezpečí.

Eurovolby na Slovensku podle médií vyhrálo opoziční Progresívne Slovensko

Sobotní volby do Evropského parlamentu (EP) na Slovensku podle neoficiálních údajů vyhrálo se ziskem 27,8 procenta hlasů proevropské opoziční hnutí Progresívne Slovensko (PS) před vládní stranou Smer premiéra Roberta Fica s podporou téměř 25 procent, píší slovenská média. Celkových patnáct europoslaneckých křesel si podle nich rozdělí pět stran. Oficiální výsledky slovenského hlasování zveřejní úřady v neděli pozdě večer po skončení voleb v celé Evropské unii.

Média: Německé eurovolby vyhrála opoziční CDU/CSU. AfD zřejmě předběhla vládní socialisty

Volby do Evropského parlamentu v Německu podle prognóz veřejnoprávních televizí ARD a ZDF se zhruba třiceti procenty jasně vyhrála opoziční konzervativní unie CDU/CSU, na druhém místě pak s asi šestnácti procenty skončila pravicově populistická AfD. Sociální demokracie (SPD) kancléře Olafa Scholze je podle odhadu s čtrnácti procenty na třetím místě, výsledek považuje za hořký. Šéf německé opoziční CDU Friedrich Merz úspěch CDU/CSU v Německu označil i za vítězství v Evropské unii, protože kandidátku vedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Policie dopadla muže, kvůli kterému zpřísnila opatření v Praze. Podle Rakušana nebezpečí nehrozí

Policie dopadla muže podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém v pátek vyhlásila pátrání. Souvisí s tím preventivní bezpečností opatření v Praze, která policisté zavedli kvůli možné hrozbě útoku na infrastrukturu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ačkoliv opatření dál trvají, jde o prevenci a bezprostřední nebezpečí nehrozí. Policie podezřelého zatím z ničeho neobvinila, ale zahájila úkony trestního řízení v souvislosti se žhářským útokem v Praze 9.

Eurovolby v Polsku vyhrála Občanská koalice premiéra Tuska, píší média

Občanská koalice (KO) premiéra Donalda Tuska vyhrála v Polsku podle odhadů volby do Evropského parlamentu se ziskem 38,2 procenta před opozičním uskupením Právo a spravedlnost (PiS), které podpořilo 33,9 procenta hlasujících. Napsala to agentura Reuters a server listu Rzeczpospolita.
On-line přenos

Volby do Evropského parlamentu

  • 22:48

    Němečtí opoziční konzervativci navrhli sociálnědemokratickému kancléři Olafu Scholzovi kvůli neúspěchu v eurovolbách požádat parlament o důvěru.           

  • 21:43

    Evropské hlasování ve Švédsku podle odhadů vyhráli sociální demokraté s 23,1 procenta před stranou Umírnění se 17,3 procenta. Třetí jsou Zelení. 

  • 21:09

    Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na eurovolby oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové volby. Vzestup krajní pravice označil za nebezpečí.

  • 21:09

    Občanská koalice premiéra Donald Tuska vyhrála v Polsku podle odhadů zmiňovaných Reuters volby do Evropského parlamentu se ziskem 38,2 procenta před opozičním uskupením Právo a spravedlnost, které podpořilo 33,9 procenta hlasujících.

  • 20:40

    Lidovecká frakce EPP bude mít v Evropském parlamentu (EP) 181 mandátů, vyplývá z prvních odhadů složení celého EP. Socialisté by měli mít 135 křesel.        

  • 20:40

    Ve Španělsku budou podle odhadů médií ve volbách do Evropského parlamentu první opoziční lidovci se ziskem 21 až 23 křesel před vládními socialisty s 20 až 22.

  • 20:27

    Odhad výsledků eurovoleb v Německu vidí Die Welt jako vyústění zoufalství voličů z kancléře Olafa Scholze. Focus psal o „facce“ a Bild navrhl předčasné volby.

Volební studio (zdroj: ČT24)

Rozhoduje se o europarlamentu. Největší frakcí bude podle odhadů lidovecká

V Evropské unii vrcholí volby do Evropského parlamentu. Dvacet zemí má v neděli jednodenní volby, druhým dnem se konají volby v Itálii. Zbývající členské státy včetně Česka již mají hlasování za sebou. Itálie bude poslední zemí, kde se volební místnosti ve 23:00 SELČ uzavřou. Teprve pak budou zveřejněny výsledky v celém evropském bloku. Z odhadů výsledků voleb vyplývá, že lidovecká frakce EPP by měla zůstat největší politickou skupinou v novém Evropském parlamentu a získat 181 mandátů.

Gantz končí v izraelském válečném kabinetu. Netanjahu ho vyzývá, aby zůstal

Benny Gantz opouští izraelský válečný kabinet Benjamina Netanjahua, který byl ustaven po vypuknutí konfliktu v Pásmu Gazy loni v říjnu. Jako důvod uvedl, že premiéra považuje za překážku skutečného vítězství v Gaze. Netanjahu na zprávu reagoval výzvou, aby Gantz zůstal členem kabinetu a neopouštěl ho v době konfliktu.

Wilders může mít sedm europoslanců, podle odhadů bude jeho strana v Nizozemsku druhá

V Nizozemsku ve volbách do Evropského parlamentu (EP) podle odhadů zvítězila koalice Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL) s 21,6 procenta před pravicově populistickou Stranou pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, pro níž hlasovalo 17,7 procenta voličů. Odhad na svém webu zveřejnil EP.

Krabice ve sběrném dvoře ukrývala vzácné fotografie severočeských památek

Historikům v Ústí nad Labem se dostal do rukou neobvyklý nález ze sběrného dvora. Krabice se stovkami černobílých fotografií památek často v dezolátním stavu, tak jak vypadaly během komunistického režimu. Kdo a proč je fotil, není jasné. Historici apelují na lidi, aby staré fotografie nebo dokumenty nevyhazovali, ale darovali archivům a muzeím.
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 22:42

    Provoz na železniční trati mezi Lysou nad Labem a Milovicemi zhruba pět hodin stál, obnoven byl ve 21:45. K přerušení došlo poté, co odpoledne vykolejil při dojezdu k nástupišti jednou nápravou osobní vlak. Ve vlaku byli cestující, událost se však obešla bez zranění. Předběžná výše škody na vlaku a infrastruktuře je 1,7 milionu korun.

  • 21:08

    Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na eurovolby oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové volby. Vzestup krajní pravice označil za nebezpečí pro Francii.

  • 21:02

    Bulharská středopravicová strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova podle prvních povolebních odhadů vyhrála nedělní předčasné parlamentní volby. Pro sestavení vlády bude GERB ale zřejmě muset hledat koaličního partnera.

  • 20:05

    Policejní pyrotechnik vyloučil jakékoli nebezpečí u podezřelého odloženého zavazadla na autobusovém nádraží na pražském Zličíně. Zhruba po hodině tak nádraží opět funguje.

  • 19:53

    Ministr Benny Gantz opouští izraelský válečný kabinet premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je podle něj překážkou vítězství v Pásmu Gazy.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Ukrajina hlásí, že na ruské základně zasáhla nejmodernější stíhačku okupantů Su-57

Ukrajina poprvé zasáhla nejmodernější ruskou stíhačku Su-57, uvedla na svém webu ukrajinská vojenská rozvědka HUR. K zásahu podle ní došlo na letecké základně v Achtubinsku v ruské Astrachaňské oblasti severně od Kaspického moře u hranic s Kazachstánem. Ruské i ukrajinské zdroje v sobotu informovaly o útocích dronů v tomto regionu a v několika oblastech na ruském severním Kavkaze.
13:55Aktualizovánopřed 6 h hodinami

Změny ve zdravotnictví jdou správným směrem, míní viceprezident lékařské komory

V některých „personálně zdevastovaných“ nemocnicích došlo k překročení přesčasových hodin už v květnu, ale těm nelze pomoci žádnými legislativními kroky, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. Celkově se však věci ve zdravotnictví daly do pohybu správným směrem, dodal. Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) řekl, že nyní zbývají dva velké úkoly: legislativní změny v zákoníku práce a zákon o odměňování zdravotníků.
před 6 h hodinami

Módí je opět premiérem Indie. Ceremonii sledovaly hvězdy Bollywoodu, sportovci i politici z regionu

Naréndra Módí v neděli složil přísahu a stal se potřetí v řadě předsedou indické vlády. Národní demokratická aliance (NDA) vedená Módím zvítězila v parlamentních volbách. Na slavnostní obřad v prezidentském paláci byly pozvány tisíce lidí, včetně bollywoodských hvězd, sportovních legend a zástupců partnerských zemí z regionu.
před 5 h hodinami
Doporučujeme

Závislost na internetu mění mozky mladých. K ještě větší závislosti, ukázala analýza

Asi polovina mladých v nedávném výzkumu odpověděla, že jsou zřejmě závislí na sociálních sítích. Nová rozsáhlá metastudie teď popsala, co taková závislost dělá s jejich mozky.
6. 6. 2024Aktualizovánopřed 7 h hodinami|

Vědci tvrdí, že se jim podařil největší objev antibiotik v historii. Využili umělou inteligenci

Objevit látky, které umí ničit bakterie, je věc buď náhody – jako tomu bylo u penicilinu – anebo desítek let nesmírně náročné práce. Vědci teď našli třetí cestu: využili umělou inteligenci. A uspěli.
před 15 h hodinami|

Znásilnění bylo postižitelné i před novelou trestního zákoníku. Potřebujeme úpravu procesu, říká soudce Sváček

Znásilněním bude od ledna nesouhlasný pohlavní styk. Zavedení principu „ne znamená ne“ přinese do trestního zákoníku novela, kterou v týdnu podepsal prezident Petr Pavel. Host právního podcastu V hlavě, místopředseda vrchního soudu v Praze Jan Sváček, je přesvědčen o tom, že všechny případy, o kterých se v souvislosti s novelizací trestního zákoníku hovoří, jsou postižitelné i podle dosavadní úpravy. K nové úpravě není skeptický, ale je zvědavý, co přinese.
před 8 h hodinami|

Jižní Korea obnoví vysílání propagandy z reproduktorů u hranic s KLDR, reaguje tak na balony s odpadky

Jižní Korea oznámila, že v oblastech na hranicích se Severní Koreou obnoví vysílání propagandy prostřednictvím reproduktorů. Podle agentury AP tak Soul učinil v reakci na shazování odpadků ze severokorejských balonů. Jihokorejská Národní bezpečnostní rada se podle agentury Reuters shodla, že opatření bude „neúnosné“ pro severokorejský režim Kim Čong-una, ale ponese poselství „světla a naděje“ tamním vojákům i dalším lidem.
před 13 h hodinami|

Do kempů už lidé nejezdí jen pod stan. Hledají lepší vybavení i netradiční ubytování

Češi jsou národem kempařů, táborníci jsou ale stále náročnější. Většině už dávno nestačí místo na stan na zelené louce u rybníka a les. Hledání ideálního kempu obvykle začíná ještě před cestou. Dřív se jezdilo na doporučení známých, dnes podle hodnocení z internetu. Kempy se stále vylepšují, objevují se v nich jurty, chatky na stromech nebo prosklené maringotky.
před 15 h hodinami|