Pozor na jízdu s převozní značkou – může vyjít draho

Praha - Sláva, máme nové auto, pomyslí si každý novopečený majitel a s lehce nepřítomným pohledem vyjíždí z brány prodejny. Je přitom úplně jedno, zda koupil zbrusu nové auto, které teprve před několika dny sjelo z výrobní linky, nebo se rozmazlil zánovní ojetinou z autobazaru. V obou případech může život šťastnému novopečenému majiteli zkomplikovat zelená převozní značka nebo také to, že si v rozrušení zapomene sjednat zákonné pojištění. Na co bychom tedy při koupi nového čtyřkolého miláčka neměli zapomínat?

„Tak zaprvé, papírová převozní značka platí pouze 10 pracovních dní. Prodejce na značku napíše datum přidělení a od tohoto data potom platí,“ uvádí prodejce vozidel Václav Švejda. Značka je určena pouze k převozu vozidla, které má schválenou technickou způsobilost do uskutečnění registrace vozidla na příslušném magistrátu či úřadě.

Co musí značka obsahovat?

Značka obsahuje kromě data vydání, razítka prodejce a podpisu, také číslo, které se skládá z písmene a šesti číslic. Písmeno značí příslušný kraj vydání, např. A - Praha, S - Středočeský, číslo je pořadové. Značku je třeba umístit za zadní okno auta a pozor, vyjet smíte jen tehdy, pokud máte zaplacené zákonné pojištění, tedy tzv. povinné ručení. „Prodejce nesmí vydat převozní značku, pokud na vozidlo není sjednané zákonné pojištění,“ dodává Švejda.

A aby nebylo byrokracie málo, prodejce zapíše do knihy o vydávání značek, komu byla značka vydána, veškeré údaje o vozidle a novém majiteli. Novopečený majitel převzetí značky potvrdí prodávajícímu do této knihy svým podpisem. Prodejce tuto knihu totiž předává ke kontrole příslušnému magistrátu, který mu převozní značky vydává. Pokud kupující spáchá s převozní značkou nějaký přestupek, je možné spárovat značku s příslušným viníkem. A viníka potrestat.

Kromě převozní značky musí nový majitel od prodejce dostat také čistopis osvědčení o registraci vozidla, česky řečeno velký techničák. U ojetého vozidla dovezeného ze zahraničí, které ještě nebylo v ČR registrováno, k tomuto čistopisu dostane ještě protokol STK před registrací.

Kolik lidí může jet v autě s převozní značkou?

O tom, kolik osob smí jet ve vozidle opatřeném převozní značkou, se v zákonech nemluví. Pokud tedy koupíte auto například v Praze a pojedete s ním s manželkou a dětmi do Brna, kde bydlíte a kde si auto budete registrovat, nemělo by to nikomu vadit. Pokud ale pojedete jinam než do místa registrace, třeba na výlet s babičkou nebo na rodinnou dovolenou, mohli byste se dostat do problémů. Když vás chytne policista s převozní značkou, autem plným přátel, kufry nebo s koly na střeše, těžko to budete vysvětlovat jako nutnou jízdu v rámci přihlášení vozidla. Navíc je rovněž třeba pamatovat, že převozní značka platí pouze na území České republiky.

Co s sebou na první jízdu?

Teď již nezbývá nic jiného než nastartovat nové auto a odjet. Jen ještě nezapomeňte vzít s sebou některé nezbytné dokumenty. „Řidič s sebou kromě převozní značky musí mít doklad o zákonném pojištění a kupní smlouvu nebo fakturu na vozidlo,“ upozornil Švejda.