Maďarsko stále ochromují stávky železničářů a letištního personálu

Budapešť - Vlaky v Maďarsku se ani po dvou dnech nerozjely. Časově neomezená stávka tamních železničářů tak nadále ztrpčuje život nejen Maďarům, ale přerušila i spojení s Českou republikou. Odboráři státních drah MÁV požadují zvýšení platů a výplatu podílů z prodeje nákladní přepravy. Maďarská vláda dnes označila jejich požadavky za nesplnitelné. Sedmým dnem také pokračuje stávka pozemního personálu na mezinárodním letišti Ferihegy v Budapešti.

Podle informací médií dnes vyjelo pouze několik osobních vlaků, mezinárodní doprava zůstává stále přerušena. Vlaky jedoucí do Maďarska z České republiky končí - stejně jako v pondělí - na slovensko-maďarských hranicích. Na tratích mimo Maďarsko jezdí vlaky podle jízdního řádu.

Peníze každému zaměstnanci

Odborová organizace železničářů VDSZSZ chce pro své členy vyjednat vyšší platy a rovněž jednorázovou odměnu z prodeje nákladní přepravy státní železnice. Odbory požadují, aby každý zaměstnanec dostal mimořádné prémie v hodnotě 250 tisíc forintů, tedy asi 24 tisíc korun.

Maďarská vláda se dnes proti požadavkům železničářů ostře ohradila. „Požadovat 250 tisíc forintů pro každého zaměstnance je nerealistické. Tyto peníze vláda nemůže zaplatit, a není proto důvod kvůli nim stávkovat,“ prohlásil dnes ministr financí János Veres. „Domnívám se, že podmínky, které stávkující požadují, nejsou ničím podložené, a proto nemohou vyhrát,“ dodal Veres.

Dnes v noci také zkrachovala jednání mezi vedením drah a stávkujícími odboráři. Rozhovory by nicméně měly pokračovat i v příštích dnech.

Letiště Ferihegy navzdory stávce hlásí plynulý provoz

Na budapešťském letišti dnes poprvé v průběhu sedmidenní stávky nedocházelo ke zpoždění odbavování cestujících, informoval provozovatel letiště, společnost BA. Maďarská letecká společnost MALEV zrušila pouze tři lety, v pondělí přitom musela odvolat deset letů. Ke zlepšení práce u bezpečnostních kontrol podle agentur přispěli stávkokazové, které BA najala v Řecku.

Terminál 2A budapešťského letiště Ferihegy
Zdroj: ČT24