Povodňová daň na rok Kalouskovi vyhovuje, podle Sobotky jde o nespravedlnost

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce uvítal návrh premiéra Petra Nečase, aby takzvaná povodňová daň platila pouze jeden rok. Premiér přitom původně stokorunu na protipovodňová opatření nechtěl vůbec, aby se předešlo zvyšování přímých daní. A tím se pravděpodobně zažehnala i týden trvající mediální přestřelka obou politiků. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka ale s návrhem na povodňovou daň nesouhlasí v jakékoli podobě. Tento způsob řešení, který zvolila tato vláda, je podle něj nestandardní a nespravedlivý.

Kalousek označil Nečasův názor za velmi rozumný, neboť začátkem roku 2011 hodlá předložit úplně nový zákon o dani z příjmů, který bude měnit nejenom parametry, ale bude měnit celý systém. Ten by podle Kalouska měl platit od 1. ledna 2012. „To znamená, že přechodné ustanovení na rok by mně naprosto vyhovovalo a nerušilo by rozpočtovou konstrukci na rok 2011.“ 

Sobotka povodňovou daň odmítá. Podle něj není možné chtít stejnou částku na krytí povodňových nákladů od člověka, který bere 15 tisíc, jako od člověka, který má příjem nad 100 tisíc. „To, co navrhuje vláda, není vůbec spravedlivý přístup.“ 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Sobotka v OVM

„My nezpochybňujeme, že je potřeba nalézt finanční prostředky, ale způsob, jakým to vláda dělá, je nestandardní a nespravedlivý a odpovídá té špatné koncepci vládní daňové politiky. Vládní daňová politika je založená na jednoduchém principu – vláda se může přetrhnout, aby udržela daňové úlevy pro ty nejbohatší, ale nemá žádný problém s tím, aby plošně zvyšovala daně všem.“


Kalousek k tomu připomíná, že dominantní nástroj pro sociální politiku je výdajová strana, nikoli daňová politika. Jako příklad uvedl DPH, která je také pro všechny stejná. Pokud by měli lidé platit daně, které by měly svůj sociální rozměr, znamenalo by to například, že byste u pekaře museli prokázat svůj příjem, aby pak podle něj byla vypočtena daň. 

Nejedná se o daň z hlavy, tvrdí Kalousek

Sobotka v diskusi poukázal na to, že vláda prosazuje v případě povodňové daně daň z hlavy. To Kalousek odmítá, neboť vláda podle něj požádala občana o příspěvek nad určitý příjem. Například ten, kdo má dvě děti, tak stokorunu bude platit až od příjmu 19 tisíc korun měsíčně, a navíc se tato daň bude týkat jen ekonomicky aktivních občanů. 

Kalousek se zároveň pozastavil nad tím, že sociální demokraté neprotestovali, když Fischerova vláda na jaře na následky povodní vydala dluhopisy ve výši 3 miliard korun, které v budoucnu zaplatí všichni včetně důchodců i kojenců.

Nečas: Trvalé zvýšení daně z příjmu jde proti volebním slibům

Premiér Nečas dnes televizi Prima řekl, že myšlenka vytvořit v rozpočtu fond povodňové solidarity není špatná, jinou věcí však je, jak tento fond naplňovat. Zda ho naplňovat z běžných příjmů rozpočtu, nebo zda zavést přímo určenou položku. Zatímco zřízení fondu podporuje, způsob jeho naplňování si podle něj zaslouží diskusi. „Já bych považoval trvalé zvýšení daně z příjmů za krok, který jde proti ekonomickému zotavení, jde dokonce proti předvolebním slibům nejen mé politické strany, to chci zdůraznit,“ řekl Nečas. 

Zvýšení daně si dokáže představit, ale jen jako jednorázové, jednoúčelové a přechodné opatření zavedené pouze na jeden rok. Nicméně o této věci však ještě bude jednat vláda a do doby, než rozhodne, je otevřená, dodává Nečas. 

Povodňová daň by měla mít podobu snížení slevy na poplatníka o sto korun měsíčně a ročního snížení slevy na dítě o 240 korun.

Týden trvající mediální přestřelka Nečas-Kalousek končí

Polemika obou politiků vyvrcholila v sobotu, když Nečas o Kalouskovi v MF Dnes prohlásil, že někdy rychleji mluví, než myslí. Ministr dnes k tomu v Otázkách prohlásil, že to říkávají ti, kteří mluví pomaleji a nemyslí vůbec. Vzápětí ale dodal, že se to vůbec nevztahuje na premiéra Nečase. „Pan premiér rozhodně mluví a myslí jako premiér,“ uzavřel vzájemné špičkování.

Před oběma politiky ale stojí ještě další důležitá témata. Už toto úterý ponese ministr financí první návrh státního rozpočtu do Strakovy akademie. Zbývají tak poslední dny na to, aby našel zbývající místa, kde ušetřit.