Kdo investuje do zlata, neprohloupí, jeho cena láme rekordy

Praha – Poptávka po zlatých špercích je nebývalá, rekordy trhá také cena samotného kovu. Během druhého čtvrtletí vyšplhala jedna unce až na 1 261 dolarů. Investoři totiž hledali během celosvětové hospodářské recese bezpečné útočiště pro své peníze - a stalo se jím právě zlato.

Dlouhá tradice dává zlatu status luxusu a uchovatele hodnoty. Nově do zlata neinvestují už jen velcí investoři, ale i ti drobní. Jen za posledního půl roku vyšroubovala silná poptávka cenu zlata o 30 procent a podle odborníků je téměř jisté, že bude dál zdražovat.

Zájem o zlato přitom roste po celém světě. Třeba jen v Evropě se ve druhém čtvrtletí poptávka zvýšila o 115 procent na skoro 85 tun. Nejoblíbenější mezi investory jsou zlaté pruty a mince. V roce 2008 se jich na kontinentu prodalo 243 tun, loni už to bylo 293 tun.

Rekordní ceny zlata (zdroj: ČT24)

„Šperky jsou investiční příležitost, ale to se bavíme o tzv. estate jewelery, tedy majetnických špercích. Ty jsou specifické v tom, že zde používáme vzácné kovy, špičkovou kvalitu drahých kamenů a samozřejmě by je měli dělat taky špičkoví klenotníci a faséři,“ vysvětluje geoložka Erika Lori.

Na největším trhu se šperky v Indii se ale nic dramatického neděje. Loni zde prodali meziročně jen o dvě procenta více šperků. Roste ale zájem Číny. Tamní smetánka ráda ukazuje své bohatství na obdiv a zlato je k tomu přímo stvořené.