Česká pošta tratí na spolupráci s ČSOB až miliardu ročně

Praha - Česká pošta zřejmě bude usilovat o změnu smlouvy, na základě které na jejích pobočkách své služby nabízí Poštovní spořitelna. Podle analýz, které si pošta nechala vypracovat, by totiž od ČSOB, jíž tato spořitelna patří, mohla inkasovat ne miliardu korun ročně jako nyní, ale až dvakrát tolik. Navíc prý má podle ministra vnitra Radka John (VV), se kterým vedení pošty tuto otázku konzultovalo, smlouva s ČSOB řadu právních nedostatků. V případě, že se pošta s bankou nedohodne, připadá v úvahu i vypovězení smlouvy.

Generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá začíná roztáčet kolotoč změn ve státním podniku. Pošta podle ní musí hledat nové příjmy, které by nahradily upadající listovní byznys. Pomoci k tomu mají revize smluv se všemi partnery včetně toho největšího - ČSOB. Na to, aby Hrdá změnu s bankou projednala, dostala od Johna jen několik týdnů.

„Je třeba převyjednat smlouvu. Česká pošta má mít mnohem větší podíl na zisku,“ prohlásil John. Za pronájem a další služby platí dnes ČSOB poště jednu miliardu korun ročně. Podle analýzy, kterou si Česká pošta nechala vypracovat, by ale mohla státní firma dostávat až dvakrát tolik. Smlouva ji totiž v mnohém omezuje, zakazuje jí například nabízet vlastní finanční služby. Zároveň expertiza tvrdí, že dokument může být v rozporu se zákony České republiky. „Dvě renomované právní kanceláře upozornily na několik slabin té smlouvy. Já bych tady nerad vyhrožoval žalobami. Já si myslím, že je třeba se dohodnout,“ zdůraznil ministr.

Rozhovor s Radkem Johnem (zdroj: ČT24)

„O právní kvalitě smlouvy nemáme žádné pochybnosti. Ta smlouva proběhla schvalovacími mechanismy, a to jak interními, tak externími,“ oponuje Johnovi mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátová. Úpravám v dohodě, která má platit až do roku 2017, se však nebrání. „Jsme určitě rádi, že tuto otázku někdo otevřel. My jsme už několikrát upozorňovali, že tato spolupráce má obrovský potenciál, který není využitý, takže se nebráníme novým obchodním příležitostem,“ dodala.

Pro ČSOB je provoz spořitelny na přepážkách pošt dobrým byznysem. Na rozdíl od poboček bankovních domů je pošta i v mnoha vesnicích. Celkem má svou přepážku Poštovní spořitelna na 3 400 poštovních úřadech.

Vydáno pod