Brno centrem módy - začínají Styl a Kabo

Brno – Návštěvníkům z řad odborné veřejnosti dnes otevírá brány 36. ročník mezinárodního módního veletrhu Styl spolu s výstavou Kabo. Na brněnském výstavišti se představí celkem 780 oděvních značek z osmnácti zemí, z toho 70 firem poprvé. Hlavním tématem aktuálního ročníku jednoho z největších oděvních veletrhů v Evropě budou nadměrné velikosti. Návštěvníky má ale nalákat taky například téma zdravého obouvání nebo exotická móda z Indie.

Firmy v Brně vystavují dvakrát ročně – v únoru a srpnu. Od minulého roku je akce určena výhradně odborníkům, tedy nákupčím, prodavačům, švadlenám nebo výrobcům textilu. „Není možné na veletrhu něco koupit a podobně. Naopak, zboží je označeno cenou pro obchodníky, na kterou není nasazená marže,“ vysvětlila ředitelka veletrhů Gabriela Vargová.

„Móda v nadměrných velikostech je jednou z hlavních novinek letošního ročníku,“ řekla Vargová. Podle ní stále stoupá poptávka po klasické konfekci i spodním prádle v nadměrných velikostech. Přes 40 procent české populace se totiž nachází v konfekční velikosti 42 a výše. „Nabídka v českých obchodech a buticích (pro tyto velikosti) je ale zatím pouze pětiprocentní,“ dodala Vargová.

Telefonát Gabriely Vargové (zdroj: ČT24)

Ředitelka veletrů Gabriela Vargová o nadměrných velikostech

„Veletrhy mají i tuto zástupnou funkci, že mají pomáhat novým segmentům růstu na trhu. Chtěli bychom pomoci spotřebitelům najít širší škálu a pestřejší nabídku v obchodech, protože ten potenciál je opravdu velký, právě protože ta poptávka je obrovská.“

Prvenství v počtu zahraničních vystavovatelů na srpnovém ročníku veletrhu drží Slovensko, které zastoupí 48 firem. Za ním následuje Polsko a Německo. Výrazná je nyní i účast Indie, která se vedle klasické konfekce představí i módními doplňky. Tato oděvní velmoc, kterou na veletrhu prezentuje 15 firem, vyváží ročně do ČR textil v hodnotě téměř deset milionů dolarů.

Brněnské veletrhy módy, textilií, obuvi a koženého zboží patří mezi největší akce svého druhu v Evropě. Počet vystavovatelů ovšem také kvůli krizi klesl oproti únoru z 465 na 438. „S oživením počítáme na sto procent,“ věří Vargová. „Krize se letos ještě projevuje, a to tak, že někteří vystavovatelé svou účast odřekli a nebo ti, co přesto přišli, zmenšili své výstavní plochy. Do budoucna nicméně počítáme minimálně se stabilizací současného počtu firem,“ dodala ředitelka veletrhů.

STYL a KABO
Zdroj: ČT24/http://www.bvv.cz/styl